När Epic-drivern lanserades i januari 2017 var det premiär för Jailbreak-tekniken där två stavar håller ihop toppen och sulan så att huvudet inte ska deformeras i träffen och stjäla energi. Den energin fokuserades i stället i träffytan och gav högre bollhastighet (större smash factor), vilket också gav mer längd.

Jailbreak har levt kvar i de efterföljande modellerna, Rogue, Epic Flash och förra årets Mavrik, men ersätts nu av något ännu bättre. Callaways investering i superdator och artificiell intelligens har nu givit utdelning även här och nya AI-designade Jailbreak Speed Frame stabiliserar huvudet såväl horisontellt som vertikalt och kan därför fokusera fjädringen till träffytan ännu bättre för ännu högre bollhastighet och mer längd.

Med energin fokuserad i träffytan har Callaway ytterligare förbättrat denna i nya AI-designade Flash Face SS21, som imponerade i sin premiär med Big Bertha B21 i höstas, vilket ger högre bollhastighet över en större del av träffytan. Varje enskilt huvud har en optimalt utformad träffyta för att prestera maximalt på alla slag.

Med Triaxial-kolfiber inte bara på toppen utan även på sulan har Callaways ingenjörer kunnat optimera placeringen av tyngdpunkten i de olika huvudena. Om man ska ha något att invända är det kanske att den lite mörkare gröna färgen inte tilltalar alla och att jag själv är lite orolig för att skada kolfiberdelen i tån någon gång när jag "råkar" slå drivern i marken efter ett misslyckat utslag.

Som med alla Callaway-produkter ganska länge nu har nya Epic-drivers en utmärkt Optifit-hosel som gör att du kan justera driverns loft, lie och bollbana utan att skaftet vrider sig. Det gör att du kan ha ett reminder-grepp utan att det hamnar snett när inställningen ändras. Det har också den extra fördelen att det finns en uppsjö skaft att tillgå och att man kan använda sitt eget skaft när man ska testa låneklubbor. Tack för det!

Jag började värma upp med min egen Callaway Mavrik Subzero från 2020. Det är favoritklubban i bagen. Den har ett dovt och behagligt ljud, perfekt bollbana och det är en härlig känsla att kunna slå lite längre än kompisarna som annars är lika långa från tee.

Tre modeller: Epic Speed, Epic MAX och Epic MAX LS
De tre nya Epic-huvudena påminner mycket om varandra, men är faktiskt ganska olika vid en närmare inspektion. Epic Speed har aerodynamiska Cyclone Aero Shape som introducerades med Mavrik förra året och det aerodynamiska huvudet har lägre luftmotstånd så att man ska kunna öka svinghastigheten och göra som Mickelson: "hittin' bombs".

Trackman-siffrorna verifierade också en högre klubbhastighet med Epic Speed, förvisso bara någon/några mph som skiljde mot min egen driver i genomsnitt. I kylan var det svårt att komma långt över 100 mph, men det ska erkännas att mungiporna pekade uppåt när det ett par gånger stod 106 mph på displayen. Som vanligt kostade jakten på ännu lite högre klubbhastighet precision och spridningen var lite stor även när jag tagit bort de värsta missarna.

Eftersom jag tidigare haft problem med för mycket spinn var det sedan intressant att skruva dit Epic MAX LS-huvudet och slå bollar igen. Här tappade jag några mph i klubbhastighet, men av någon anledning hade jag nästan samma bollhastighet och de drygt 300 rpm som skiljde i spinntalet gjorde att bollflykten var sådär perfekt så att man bara står kvar i genomsvingen tills bollen landar. Med ett fånigt flin i ansiktet.

Den något mer utdragna formen förvånar mig eftersom jag hade trott att det här skulle vara det "touriga" huvudet, men gissningsvis har tourspelarna specialhuvuden som vi vanliga dödliga inte får tillgång till. Jag blev mer positivt förvånad av den anmärkningsvärt lilla spridningen, såväl i längsled som i sida. Så här ska en driver fungera – man öser på så gott man kan och bollen ligger på fairway, hyfsat långt bort. Min lilla fade trollade jag bort genom att flytta den skjutbara vikten lite.

Epic MAX har en ännu mer utdragen form och sägs vara den mest förlåtande Epic någonsin. Jag hade även med den här drivern lite högre klubbhastighet än med min egen driver, men det kan bero på att jag nu var rejält varm i kläderna. Jag trivdes dock inte alls med den högre utgångsvinkeln och den lite för höga bollflykten. Med mer spinn tappade jag också längd och här fick jag flytta vikten ut mot tån för att inte missa alldeles för mycket vänster.

En stor fördel med Epic MAX är just de sakerna jag anmärkt på ovan. Det här lär vara en perfekt drivern för spelare med lägre svinghastighet eftersom det är busenkelt att få upp bollen och med lite justering motverka ganska mycket slice-tendens och därför få bollen att landa på fairway. Det betyder att det ändå blir mer längd och som vi alla vet är det mycket enklare att scora från fairway.

Individuell anpassning
Som vanligt är det sannolikt lite av en smaksak vilket huvud som passar dig och det viktigaste är som alltid att du provar ut vilken konfiguration som är rätt för dig. Till skillnad från andra leverantörer går Callaway också steget längre här och låter dig välja andra färger än de gröna och vita som är standard.

Du hittar Callaways nya Epic-drivers i din shop från och med 18 februari och du får betala 5999 kronor när du hittat en som passar dig.

Länkar