Vackra bladklubbor är bland det finaste som finns. I mitt garage, på mitt kontor och på min vind finns allsköns olika modeller och några av de finaste klenoderna – som faktiskt ibland får följa med ut på banan – är Mizunos gamla TP-järn.

När så Mizuno skickar pressmeddelande med info om nya MP-18 – och lockar med mer än den sylvassa MP-modellen som min talang numera kanske inte riktigt räcker till – så är chansen stor att det blir ny uppsättning stickor i bagen.

När grejerna landar i shoparna i september så kan vi alla glädjas åt att Mizuno lagt ned massor av tid och pengar på att utveckla klubbor med massor av teknik "under huven", men framförallt för att man varit så noga med att ta fram en klubba som ser så bra ut. För som Nick Faldo, som tagit massor av titlar med Mizuno-järn, säger: "Om det inte ser rätt ut för ögat är det inte ens lönt att svinga upp i baksvingen".

MP-18 – Ett vackert blad
Nya bladklubborna MP-18 för tankarna till de klassiska Mizuno-bladen från förr. Med ett lite kortare blad, en rundad topplinje och övergången till vassa och kompakta wedgar syns tydligt att det här är japanska mästare som utövat sitt hantverk.

”Vi har gjort en betydande förändring av balansen mellan vetenskap och konstverk i MP-18”, berättar Chris Voshall, Senior Club Engineer. ”Det syns tydligt att mästarna fått större inflytande eftersom MP-18 är mer som de bladklubbor som gjort Mizuno så berömda – men med större precision i flödet och tillverkningen. I träffen handlar det om yppersta perfektion.”

Mizunos mest erfarna mästare lägger sista handen vid alla järn från trean till pitching wedgen. Som alltid är Mizunos klubbor smidda med Grain Flow Forged-processen och varje huvud börjar som ett stycke mjukt 1025 E Pure Select-kolstå. Nya MP-18 har ännu mjukare känsla tack vare den utvecklade Grain Flow Forged HD-processen som ger ännu större koncentration i stålet och en otroligt exakt feedback.

Den kortare bladlängden och låga hälprofilen finns kvar från tidigare Major-vinnande modeller medan den ultratunna topplinjen har förädlats ytterligare med en extra rundning. Scoring-klubborna från järnsju till pitching wedge har sedan ett progressivt mindre och mer exakt förfinat huvud.

MP-18 SC – perimeterviktning för bättre spelare
MP-18 SC (Split Cavity) är en kompakt perimeterviktad klubba. Den något bredare och rundade sulan ger lite mer hjälp än bladklubborna. Med tunn topplinje, kort blad och kompakta wedgar är det här en klubba som passar i vilken tourbag som helst.

Även MP-18 SC är utvecklade av Mizunos mest erfarna YORO-mästare. Samma Grain Flow Forging i ett stycke mjukt 1025 E Pure Select-kolstål och samma HD-process ger även den här klubban en otroligt exakt feedback.

Bara 0,5 mm högre huvud och bara 1 mm bredare topplinje gör att den visuella skillnaden mot MP-18-bladen inte är så stor. Och pitching wedgen är också mindre än övriga järn i setet.

MP-18 MMC – högteknologisk multimaterialkonstruction
Den sista medlemmen i nya MP-18-familjen är MMC, resultatet av ett treårigt projekt där Mizunos YORO-mästare utvecklat en mycket stabil och förlåtande järnklubba med multimaterialkonstruktion, utan att kompromissa med estetiken. Trots att MP-18 MMC försetts med komponenter i både lätt titan och tyngre volfram i mjukt 1025E-kolstål bibehålls samma 'touriga' profil och storlek som för MP-18 SC.

MMC:s multimaterialdesign består av lätt titan (8g) och tyngre volfram (20g) som ger överraskande bra resultat vid orena träffar, med samma härliga HD-känsla som de andra två modellerna. De korta järnen har bara två olika metaller eftersom de saknar volframvikten i tån som de längre järnen försetts med – och de korta järnen ger därför mer kontroll. Den kompakta profilen och de förlåtande egenskaper som multimaterialkonstruktionen ger gör därför MP-18 MMC till en klubba för den som både vill ha ett vackert blad och lite hjälp med slagen.

Combo-set redan klart
För den som – liksom jag – är redo att slå till direkt kan det vara värt att tänka över kompositionen. Mizuno har redan tänkt på detta och det går utmärkt att blanda och ge med de olika modellerna eftersom huvudena är noggrant utvecklade för att passa in med varandra – även om loften kan behöva justeras för att matcha setet.

MP-18 MMC Fli-Hi – Sista pusselbiten
Den sista pusselbiten i nya MP-18-familjen är MMC Fli-Hi – en klubba som ersätter vanliga långa järn och nu används av alla Mizuno-spelare på touren som vill slå de långa slagen med en högre bollbana och få bättre stopp på bollen. Den senaste varianten av Fli-Hi har en elegant ny profil samt en träffyta i Maraging-stål, tåvikt i volfram och en intern ihålighet som ökar bollhastigheten och gör klubborna mer lättspelade.

”Fli-Hi har etablerat sig på touren”, berättar Voshall. ”Till och med de mest envisa bladfantasterna har bytt ut sina gamla järntvåor och järntreor. Det här är så långt man kan komma från de klumpiga 'spelförbättrande' hybriderna, men ändå mycket mer lättspelade än traditionella långa järn. ”

Länkar