Odysseys Stroke Lab sågs först av en större publik när Danny Willett spelade en Stroke Lab Tuttle i Sydafrika och Europatourfinalen i Dubai. Den Ram Zebra-liknande puttern fick en hel del uppmärksamhet, inte minst för att han spelade bra, men också för multimaterialskaftet som är grunden för Stroke Lab.

Odysseys Stroke Lab-skaft består av två delar, en i grafit och en i stål, och är hela 40 gram lättare än ett vanligt stålskaft. Den här vikten har man fördelat om så att huvuddelen av skaftets 75 gram finns i spetsen. Huvudet har viktats med ytterligare 10 gram med hjälp av två sulvikter samtidigt som ett 10 gram lättare grepp kompletterats med en 40-gramsvikt i toppen.

Något styvare skaft med större motstånd mot vridning ger större kontroll i allmänhet. Odyssey menar också att det nya skaftet och den nya viktfördelningen ska ge en mer konsekvent baksving med jämnare temp, en träffyta som är mer square i träffen, bättre bollhastighet och bättre startriktning. Allt detta ska också kompletteras av att spelaren får en bättre känsla för klubbhuvudet.

De tio olika huvudformerna, sex mallets och fyra blad, är både snygga och tekniskt avancerade, med Odysseys White Hot Microhinge-insert som gör att bollen börjar rulla tidigare och därmed ger mer konsekventa längder.

Jag har haft förmånen att prova Stroke Lab redan i en snygg #7-modell (en form som liknar den Henrik Stenson spelar med) och det är faktiskt en så kallad eye opener. Redan när jag slog de första puttarna kände jag skillnaden. Mindre vingel, en större känsla av lugn och någonstans kanske en känsla av att jag hade större kontroll. De tre första bollarna jag slog stannade alla inom en decimeter från varandra (en av dem låg mot flaggan, de andra två på hålkanten).

Åttonde februari kommer alla nya Stroke Lab-putters ut till försäljning och priset antyder att det inte heller är helt gratis att utveckla och tillverka så avancerade putters. 2799 får du hosta upp för de flesta modellerna medan några kostar ytterligare en tvåhundring. Men det är det värt om man kan få i fler puttar!

Stroke Lab även i nya Odyssey EXO-putters
Odyssey EXO Putters med Stroke Lab har fortsatt den lätta EXO Cage-konstruktionen med fräst aluminium där vikten fördelats i utkanterna för att öka motståndet mot vridning och ge konsekvent längd och riktning.

Odysseys avancerade EXO-konstruktion var redan premium och det blir inte sämre när man kombinerar den med en White Hot Microhinge-insert och Stroke Lab-viktningen som ger en jämnare puttrelse och större kontroll.

I Odysseys nya serie med EXO-putters och Stroke Lab finns alla modeller i versioner både med face balance samt tåhäng så att här ska finnas något för alla.

Odyssey EXO med Stroke Lab kommer först 29 mars och är en premiumprodukt som kostar 3999 kronor (ytterligare en hundring för 2-Ball-modellen).

Premiumputters med fräst träffyta
Åtta Toulon Design-modeller är sist ut i den här laddningen med nya putters från Odyssey. Det här är premiumputters med en förening av de bästa materialen, intelligent design och hantverksmässig tillverkning. Det är med andra ord snygga grejer med avancerade prestanda.

Träffytan är fräst med ett djupt diamantmönster som styr ljud och känsla genom att kanalisera vibrationer. I varje diamant finns ett spår som bidrar till att ge bättre rull.

En ny Charcoal Smoke-finish förstärker ytterligare den estetiskt tilltalande Toulon-designen. Här finns också nya modeller som alla också är tillgängliga med Odysseys banbrytande nya Stroke Lab Design med tekniken som ger dig bättre puttrörelse. Palm Beach och Las Vegas är två kompakta mallet-modeller som redan är populära bland tourspelarna.

Det är inte säkert att de dyrare Toulon-modellerna, 4999 kronor, finns i alla shopar, men det är värt besväret att leta upp dem om du är ute efter en riktig premiumputter.

Länkar