Kungen är död. Leve Kungen! Ungefär så skulle man kunna beskriva Titleists inställning till det senaste generationsskiftet. 718-serien har varit en framgångssaga och levererat goda intäkter till Titleist under hela sin tvååriga livslängd. Men nu är det slut. När T-Series T100, T200 och T300 beskrivs får vi inte kalla dem för nya AP2, AP3 och AP1. Och det med all rätta för det är helt nya grejer och ingen mjuk evolution eller facelift.

För att inte förvirra Titleist-fansen är det dock intressant att fundera på vilka nya klubbor som ersätter vilka gamla klubbor. T00 är den ”minst” tech-fyllda klubban (och ändå rejält laddad) och ersätter AP2, T200 har mer tekniska finesser och mer hjälp och ersätter AP3 medan T300 är ett tekniskt vidunder som sånär tycks vara självspelande – och ersätter alltså AP1.

T100 – ”A True Player’s Iron”
AP2:an är en klubba som synts en hel del på touren, i såväl kontrakterade spelares bagar som i frifräsares bagar. Nya T100 lär följa i de fotspåren och även hamna i många vanliga spelares bagar – både låghandicappare och andra som gillar skön känsla och ”lagom” hjälp. En av de spelare som redan bytt är Jordan Spieth, vars feedback också bidragit till utvecklingen av T100.

För egen del tyckte jag mycket om T100, både när det gäller utseendet (såväl i bagen som den smala och fina topplinjen) och det var skönt sug i träffen. Den här skulle jag mycket väl kunna tänka mig att spela – särskilt när Titleists custom fitting-guru efter några svingar identifierat mig som +1/2” och 2 grader upright samt satt dit ett skaft som passade bättre.

Tekniskt sett är det en smidd och perimeterviktad konstruktion med rejäl volframviktning i järntre till järnsju och en extremt tunn träffyta (1,8 millimeter!). Den estetiskt tilltalande profilen har progressiv bladlängd, lite offset och tunn topplinje. Sulans konstruktion har också en bättre övergång från framkant till bakkant.

Standardskaftet i T100 blir lågspinnande och låglaunchande True Temper AMT Tour White (MCA Tensei Blue AM2 för den som vill ha grafitskaft). Populära Golf Pride Tour Velvet 360 är standardgrepp. 1833 kronor per klubba (10999 för J5-PW) eller 2000/12000 med grafitskaft.

T200 med Max Impact Technology
Den tekniska konstruktionen av T200 ger maximal bollhastighet, hög utgångsvinkel och bättre känsla. Detta bygger på Max Impact technology som kombinerar en mycket tunn, smidd L-träffyta med strukturellt stöd, massor av volfram och en silikon/polymer-kärna. Med detta kan Titleist maximera bollhastighet och utgångsvinkel över hela träffytan med bibehållen känsla. Faktum är att man till och med varit tvungen att dämpa trampolineffekten för att hålla sig inom reglerna.

Progressiv utformning både tekniskt och utseendemässigt med tyngdpunkten, bladlängden, hosellängden och sulans vidd har lyckats bra och de korta järnen känns kompakta och de längre järnen känns betryggande utan att bli klumpiga.

Här känns det tydligt att klubban är till för de spelare som vill ha mer hjälp. Det är den klassiska explosiva känslan där bollen drar iväg med hög hastighet även när man börjar sprida träffarna en hel del på träffytan. Mest imponerande är de tunna träffarna som ändå får bra lyft och längd.

Standardskaftet i T200 är True Temper AMT Black (MCA Tensei White AM2 för den som vill ha grafitskaft). Populära Golf Pride Tour Velvet 360 är standardgreppet på T100. 1833 kronor per klubba (10999 för J5-PW) får du hosta upp för nya T100. 2000/12000 om du vill ha grafitskaft.

T300 – tekniskt vidunder med massor av hjälp
Där T200 har teknik som hjälper till har T300 ännu mer teknik som nästan gör klubban självspelande. Max Impact Technology även här ger bra fart tillsammans med en progressiv design där ett större huvud inte bara lär ge höghandicappare en betryggande känsla. Här får man ge Titleists tekniker en eloge för att de fasat av topplinjen så att den i alla fall inte ser för tjock ut.

T300 är rena raketerna och det är väldigt liknande resultat oavsett hur man träffar bollen. Med extrem perimeterviktning och massor av volfram är i princip hela träffytan en sweetspot och den låga tyngdpunkten gör att man fått stärka loftet för att få rätt bollbana. Det gör att spelare med högre fart lär slå de här klubborna hur långt som helst – för mig går järnfyran som en driving iron!

Här sitter höglaunchande True Temper AMT Red som standard (grafitskaftet är MCA Tensei Red AM2). Samma Tour Velvet 360 är standard här. Trots all teknik som stoppats in i huvudet kostar T300 mindre, bara 1333 per klubba (1417 med grafitskaft).

Alla klubbor i T-Series finns tillgängliga för utprovning från 12 augusti och kommer till en golfshop nära dig den 30 augusti.

Egen talang krävs
Som kontrast till teknikspäckade T-Series lanseras även nya, smidda 620 CB och MB där de tekniska finesserna mest handlar om former och viss ompositionering av tyngdpunkten. Här handlar det dock i mycket högre grad om att du själv har kontrollen. Och det är som sig bör eftersom den här kategorin av spelare föredrar känsla och utseende före alla andra egenskaper.

Både 620 CB och MB har fått en varsam justering av formerna, efter feedback från Titleists tourspelare. Här finns progressiva bladlängder där kompakta korta järn övergår i något längre blad på de längre klubborna. För den som vill ha fina grejer, men kanske inte riktigt har talangen för det är profilerna också matchade för att man ska kunna bygga combo-set. För den som väljer CB (eller ett combo-set) är järntre och järnfyra volframviktade för högre bollhastighet och mer förlåtande egenskaper som ger mer konsekventa resultat.

För oss som varit med ett tag och gillar blad är det inga direkta nyheter. En borstad finish och en form som är klassisk Titleist med en liten ton av Mizuno från förr – och det är bara bra på alla sätt. Utseendet inspirerar till att slå bra slag och det är svårt att inte dra på munnen lite när köttiga bollträffar levererar perfekta bollbanor oavsett om man försöker slå en smygfade eller pumpa upp en hög draw.

Här blir det mest custom fitting, men som standard sitter True Tempers Project X-skaft i de här järnen (CB-järnen har LZ-skaftet). Det finns även ett standardgrafitskaft, men frågan är hur många som köper de här järnen med grafitskaft. Priset är 1857 per klubba (1900 med grafitskaft).

Tourspelarna fick börja spela 620 CB och MB redan på US Open i somras och klubborna är redan mycket populära. Vi vanliga dödliga får vänta till 30 augusti innan vi kan känna och klämma på dem i shopen – du som vill prova ut grejer kan dock hoppa i bilen och köra direkt till närmaste Titeist Fitting Center.

Länkar