Många minns TaylorMades CGB-klubbor med stor värme. Faktum är att en god vän fortfarande spelar sina gamla klubbor, slitna som fasen och med skavda skaft, men han älskar dem och först nu när TaylorMade återigen erbjuder nya M CGB kanske det blir ett byte.

Jag hade förmånen att få prova de här klubborna på en presstripp till England nyligen (då även P790 och P730 lanserades). Och jag måste säga att jag blev imponerad trots att jag egentligen inte tillhör den kategori av golfare som den här klubban vänder sig till - de som aldrig tränar och knappt spelar något, utan bara vill ha en klubba som de kan hala upp och spela en runda med polarna.

Vad är då nytt med M CGB? Mycket. TaylorMades produktchef för järnklubbor, Tomo Bystedt, har utnyttjat all teknik som står till hans förfogande för att leverera ett järnset där de förlåtande egenskaperna är maxade i alla detaljer. Superspelförbättrande har sällan varit ett så träffande uttryck.

Här finns naturligtvis M1- och M2-järnens teknik i form av en Speed Pocket i sulan samt Face Slots, 360° utskuret hålrum och en träffyta med Inverted Cone (här placerad längre mot tån för att motverka högerskruv). Detta i sig ger både explosiv längd och mycket förlåtande egenskaper. Med hjälp av volframviktning i fyra viktportar har huvudet mycket stort motstånd mot vridning vid orena träffar, och en ultratunn framkant ger enormt förlåtande egenskaper över hela träffytan.

Genom att komplettera den mycket lågt placerade tyngdpunkten med strategiskt justerade loft har TaylorMades tekniker optimerat längdintervallen i setet med fokus på en bollbana där bollen kommer upp högre. M CGB:s bollbana har högre topphöjd än någon annan TaylorMade-järnklubba sedan 2012 (och det inkluderar 2017 M2-järnen som för mig gick så högt att bollen riskerade att bryta igenom atmosfären). Det här är ett perfekt recept för att även spelare med lägre svinghastighet ska kunna få fast bollen på green.

En intressant detalj är att M CGB till skillnad från andra TaylorMade-järnklubbor har försetts med en maxad trampolineffekt i alla järnklubbor (snarare än progressivt upp mot de längre järnen). Det här ger optimala utgångsförhållanden genom hela  setet.

En sista detalj, som verkligen är värd att nämna, är att M CGB-järnen har försetts med TaylorMades utmärkta Geocoustic-teknik som finjusterar ljudet och känslan. Huvudets geometr kombineras med en ultrastyv 3D-ljudhanteringsdekal i hålrummet samt en mjuk Hybrar-dämpare som minskar oönskade vibrationer och ger riktigt bra ljud och känsla.

Sammanlagt ger detta ett järnset med som verkligen levererade i alla delar när jag testade dem – längd, hög bollbana, förlåtande egenskaper och fantastiskt lättspelade. Smakar det så kostar det, brukar det heta. Men trots all teknik "under huven" kommer du undan med bara 9799 för sju järnklubbor (12999 med grafitskaft). 16 oktober kan du börja träffa fler greener.

Länkar