När TaylorMade nu släpper nya TP5- och TP5x-bollar för 2019 är det en rejäl utmaning att förbättra de bollar som av många hyllats som de bästa golfbollarna. Men TaylorMades skarpa hjärnor har gjort sitt jobb väl. De nya bollarna är fortfarande femdelsbollar och i den nya konstruktionen finns ett så kallat HFM High-Flex Material) som innebär en helt ny prestanda.

”With the new TP5 and TP5x golf balls, we knew there was an opportunity to make them even faster. Our research into the driver and ball interaction at the moment of impact along with the development of a new material (HFM) has given us the ability to more efficiently convert compression into speed, at any swing speed. The new Speed-Layer System (SLS) controls spin rates that is critical for driver, iron and wedge performance.” Eric Loper | Director of Golf Ball R&D

Nyckeln i att få högre bollhastighet utan att kompromissa med bollens övriga egenskaper var att få in nya High-Flex Material (HFM) i femdelskonstruktionen. Normalt använder tillverkarna tre eller fyra delar för att både kunna ha en mjuk kärna och bibehållen bollhastighet när bollen återtar sin form efter träffen.

I 2019 års TP5 och TP5x har TaylorMade i princip skiljt på hastighet och spinn – detta har givit en otroligt mjuk kärna som ”lindats in” med stegvis styvare material, vilket ger det man kallar Speed-Layer System där varje yttre lager blir progressivt snabbare.

TaylorMades kontrakterade spelare har så klart redan testat 2019-versionerna av TP5 och TP5x och de rapporterar högre bollhastigheter än någonsin förut. Jon Rahm, som i vanliga fall har en bollhastighet på 177–179 mph i snitt med drivern, snittade nu 182,5 mph och hade flera träffar där bollen stack iväg med makalösa 186 mph. Även andra spelare har testat de nya bollarna och rapporterat högre bollhastigheter för alla svinghastigheter.

Nytt Speed-Layer System med HFM
TaylorMades nya Speed-Layer System består av fyra stegvis styvare lager med ett nytt material som kallas HFM. Det här är det snabbaste material TaylorMade någonsin använt och i princip en hårt lindad fjäder som när den komprimeras ger mer energi och därför mer bollhastighet. Egenskaperna för HFM betyder också att kraften ökar på driverns träffyta, vilket ytterligare bidrar till att öka bollhastigheten genom att utnyttja driverns trampolineffekt.

Som tidigare har bollarna en Tri-Fast Core, vilket består av en extrastor inre kärna med låg kompression (16 för TP5 och 25 för TP5x) och en progressivt styvare yttre kärna och mantel. Dessa tre lager samverkar för att ge lägre motstånd och längre carry – vilket är bland de viktigaste skälen till att TP5 och TP5x blivit golfvärldens hetaste tourbollar. Tri-Fast Core ger revolutionerande prestanda med järnen genom att ge maximal carry så att nästan alla spelare med svinghastigheter över 60 mph kan välja mindre klubba för sina inspel.

Bollarnas skal, det TaylorMade kallar Dual-Spin Cover, har ett extremt mjukt uretanskal och ett 30 procent styvare inre skal. Det här systemet ger egenskaper som är idealiska för kontroll kring greenerna där det styvare inre skalet gör att det mjukare uretanskalet tvingas in i wedgarnas grooves och ger maximal backspinn.

Bland övriga förbättringar i 2019-versionen av TP5 och TP5x märks det nya och mer slittåliga uretanskalet som man kallar Soft-Tough. För att slippa skrapmärken och skavskador har det nya gjutna uretanskalet en ny formulering samt ny färg som gör att bollarna känns bättre och håller längre.

Ett mer slittåligt skal, det nya HFM-materialet samt TaylorMades egenutvecklade och patenterade femdelskonstruktion gör att TP5 och TP5x har optimal bollflykt, hög bollhastighet och utmärkt kontroll oavsett vilken av de två modellerna du väljer.

Så vilken boll ska man då välja?
2019-modellerna av TP5 och TP5x erbjuder kompletta prestanda från tee till green tack vare TaylorMades patenterade femdelskonstruktion. Båda ger massor av längd från tee, men där TP5 har mjukare känsla (85-kompression), lägre utgångsvinkel med järnklubborna och mer spinn kring greenerna (300 rpm högre än TP5x från 100 meter och 200 rpm högre från 30 meter) har TP5x en fastare känsla (97-kompression) och högre utgångsvinkel med järnklubborna. De TaylorMade-spelare som sannolikt kommer att välja TP5 är Rory McIlroy och Beau Hossler medan Dustin Johnson, Jon Rahm och Jason Day sannolikt väljer TP5x.

För dig som också vill spela den nya 2019-versionen av TP5 och TP5x kommer bollarna ut till försäljning 15 februari och kostar 549 kronor per dussin.

Länkar