Vid ett besök i England strax före jul fick Kittad en chans att testa Odysseys nya putterserie Versa, som förutom att se ganska fräcka ut också sägs hjälpa dig att sikta bättre.

Idén känns lite suspekt till en början, men efter att ha ställt upp sig och känt efter så är det uppenbart en riktig fullträff. Man ser direkt om man öppnar eller stänger huvudet lite, och det extra självförtroende som en korrekt uppställning ger bör inte underskattas.

Enligt Odyssey ska svart/vit/svart göra det lättare att sikta, medan vit/svart/vit gör det lättare att få puttern square i träffen. Vilken modell du ska välja är helt upp till dig, men Odysseys tester med SAM Putt Lab visar att 53 % siktade bättre, 67 % siktade mer konsekvent, 47 % förbättrade huvudets position i träffen och hela 73 % träffade bollen mer konsekvent.

Utöver ett sikthjälpmedel har Odysseys Versa-putters också en ny insert – som faktiskt heter White Hot i alla modeller, även de med svart träffyta. Den känns lite hårdare än tidigare White Hot-inserts och ska ge mer konsekvent ljud, känsla och prestanda. Varje modell har också fått en specifikt framtagen insert som ska passa det enskilda huvudet.

Odyssey Versa levereras i tre bladmodeller, #1, #1 Wide och #2, tre mallet-modeller, #7, #7 90 och #9 samt en 2-Ball. 2-Ball-modellen och #7 90 har sikthjälpmedlet vänt 90 grader (därav namnet) och alltså färglinjerna mer traditionellt från framkant till bakkant.

eyeFit - Nytt utprovningssystem
Odyssey lanserar även ett nytt sätt att välja putter när du står i shopen. Huvudena är märkta med fyra streck på sulan, vilket indikerar mängden "tåhäng", hur mycket putterns tå hänger ned när du balanserar skaftet på ett finger. Har du en puttrörelse som är helt rak ska du ha en putter som är "face balanced" (träffytan ligger vågrät). Har du en båge i din puttrörelse ska du ha så mycket tåhäng som passar dig.

För att avgöra hur mycket tåhäng du ska ha finns en spegel i shopen där du kan ställa upp dig så det känns bekvämt. Spegeln har ett antal streck som indikerar vilken putter som passar dig och så väljer du en putter med motsvarande färgmarkerade streck. Ett enkelt sätt att göra det lite enklare att välja en Versa-modell.

Versa-putters kommer att kosta 1 495 kronor (1 895 för 90 2-Ball) och börjar säljas den 25 januari. Sannolikheten är stor att en Versa-putter slinker ned i bagen så fort det går att säga om den ska vara svart/vit/svart eller vit/svart/vit.

Länkar