Randy Peterson har den tjusiga titeln "Director of Fitting & Instruction" hos Callaway. I ett blogginlägg berättar han hur det gick till när de tog fram deras nya fairwayklubba X Hot 3Deep.

Det började tydligen med att Phil ville ha en fairwayklubba som gick lite längre, var lite lättare att kontrollera bollen med och som gick att slå från såväl peg som från marken (vem vill inte ha en sådan klubba?). Enligt Randy är det just dessa krav som gör att fairwayklubbor är de svåraste att ta fram. Fairwayklubbor ska helt enkelt kunna hantera många olika typer av slag till skillnad från till exempel en driver.

Eftersom Phil träffar bollen lite högre på klubbladet så utgick de från den nya X Hot-serien och gjorde klubbhuvudet ungefär 10 % högre. På så sätt får Phil tydligen mer konsekventa spinntal oavsett träff, vilket är en förutsättning för att kunna arbeta med bollen och slå den med självförtroende.

Phil satte sin nya spoon i spel på Doral tidigare i år och prisade den i flera intervjuer efteråt. Tidigare samma vecka var han och Bones (Phils caddie) på Augusta och tränade. Bones ringde då Callaway och sa att detta var den viktigaste klubban som de har satt i bagen under hans tid som caddie, vilket är ungefär 20 år. Stora ord alltså.

Eftersom klubban går så pass långt så har den påverkat även andra delar av Phils bag. De exprimenterar nu med att göra drivern till en klubba som endast är till för längd. En "bombers club" som de säger. Phil testar därför nu med en driver på 46 tum och med en viktfördelning för maximal längd. "Kolla på Phils drives under Masters så kommer ni att se", säger Randy Peterson. Nu är det ju inte så att Phil är den som slår andraslaget först redan nu så det blir spännande att se vad det innebär.

X Hot 3Deep kommer med skaftet Project X Velocity. Det är 43,5 tum och väger 70–75 gram beroende på flex. Högerspelaren kan välja på loften 13° eller 14,5°, medan vänsterspelaren får nöja sig med 13°.

X Hot 3Deep släpps nu i april. Den har dock inte dykt upp för försäljning än så vi har inga prisuppgifter. Uppdatering: Callaway hörde av sig och uppgav att priset i Sverige är satt till 1999 kronor. Samma som för den "vanliga" modellen alltså.

Länkar