Vintergolf är vad det är. Man slår inte lika långt, det är ofta lite kladdigt här och där och greenerna håller kanske inte direkt elva på stimpen. Men det är alltid lika roligt att ge sig ut och svinga i glada vänner slag, men inte riktigt lika skönt att frysa.

Det kan därför vara läge att se över garderoben innan man ger sig ut på en vinterrunda. Ett av de märken som länge utmärkt sig för att göra utmärkta kläder är lite otippat Ping. Deras golfklubbor finns överallt, men man ser inte lika ofta deras golfkläder – och det är synd för de är riktigt bra!

Pings höst/vinterkollektion 2020
Det här är kläder som inte bara används av "vanliga" spelare utan även proffsen drar på sig de här kläderna när det är kallt, håll till exempel utkik under Dunhill Links då de här varma och sköna plaggen kommer väl till pass i den kyla som ofta råder den i Skottland den veckan.

De tekniska finesser man bygger sina kläder på tillhandahålls genom ett partnerskap med Primaloft, som baserat på Nasa-innovationer gör mikrofibrer kombinerat med så kallad aerogel som ger utmärkt isolering med mycket låg vikt, vilket gör att du kan hålla värmen utan att det blir bylsigt och obekvämt. Färgsättningen är typisk för höst/vinter och kanske kunde vara lite mer piffig för att locka lite yngre spelare, men vi mer mogna golfare kanske trivs bäst i diskretare färger.

Bland de många plagg som Ping erbjuder i sin höst/vinterkollektion har jag provat en jacka och ett par byxor som gör vintergolfen så mycket enklare.

Ping Norse S2 Zoned – golfjacka
Det här är en jacka som är lika varm och skön som den är snygg. Den är extra isolerad med Primaloft-teknik runt bålen och passar utmärkt som ytterskal ovanför ett baslager och kanske ett mellanlager om det är riktigt kallt.

Jackan finns i blått och svart och kostar 190 euro på Pings hemsida, vilket inte är billigt, men ändå får sägas vara rimligt för en jacka av den här kalibern. Det handlar om ett högteknologiskt plagg som trots att den är tunn och flexibel som en tröja verkligen levererar på sitt löfte om att hålla dig varm.

Designen är fin med den quiltade ovandelen fram och bak och det smidiga tvåvägsblixtlåset gör att man kan justera värmen om det skulle råka bli lä och sol någon gång under rundan. Det är ingen regnjacka, men den höll emot väl under en runda när det kom några småstänk. Normalt har jag svårt att få rätt passform på såna här plagg, men här var ärmarna perfekt längd för mig så att jag slapp "glapp" vid handleden.

Ping Vision – vinterbyxor
Det andra plagget Ping skickade var ett par vinterbyxor. Ping är faktiskt mitt favoritmärke när det gäller just golfbyxor och jag har köpt på mig ett antal genom åren – ofta online eftersom det tyvärr inte alltid är så lätt att hitta dem i min storlek i någon shop i närheten.

Det är till en början inte alls uppenbart att det är just vinterbyxor. De ser ut som ett par vanliga golfbyxor, de är lätta och tunna och först när man dragit på sig dem känner man att de har en extra finess. De är mjuka och flexibla som mina andra Ping-brallor, men här finns en innerfodring som känns som ett par långkalsonger och verkligen levererar den värme man vill ha.

Liksom andra funktionsbrallor ventileras fukt bort så att man inte blir för varm och här finns en vattenresistent finish samt en riktigt smart finess som Ping kallar för Tekfit-midja. Det här gör att byxorna håller en instoppad tröja på plats och motverkar att man får ett iskallt glapp där när man svingar eller böjer sig ned för att läsa en linje. Riktigt bra!

För de 130 euro som Ping vill ha för dem på sin hemsida förväntar man sig också att det ska vara ett plagg utöver det vanliga. Och bara det att man slipper dra på sig ett par långkalsonger – eller trassla med att dra på regnbyxorna gör att de är värda sitt pris. Extra plus för de varma och sköna "handwarmer"-fickorna som gör att den tappade vintervanten inte kändes fullt lika sur …

Länkar