Piretti är en framgångssaga lite i klass med David mot Goliat. De stora putterleverantörerna har ett otal anställda, enorma produktionsanläggningar och marknadsföringsbudgetar med fler nollor än man kan räkna med. Mike Johnson, mannen bakom Piretti Putters, började med en handpress och slipmaskin i sin källare.

Förvisso har han numera uppgraderat sig en aning och de modeller som han bygger är inte längre grova saker från hemslöjden utan precisionsfrästa modeller som inte bara ser gudomligt bra ut, de känns också hur sköna som helst. Två toursegrar 2012, den första Ted Potter Jr. och den andra Henrik Stenson, samt Stensons framgångar 2013 har givit Piretti en rejäl skjuts framåt.

Just att Stenson är Pirettis frontman gör kanske att deras putters är extra intressanta i Sverige, och därför kanske kan konkurrera med t.ex. Scotty Cameron på lite jämnare villkor. Det har dock varit ont om möjligheter att prova själv och med priser på 4 000 kronor och uppåt är det lite vanskligt att bara klicka hem dem online.

När Piretti besökte Halmstad GK passade jag på att sitta med och lyssna på presentationen och även klämma och känna lite på de fyra standardmodellerna i sortimentet – samt kasta lystna blickar på de riktiga dyrgriparna som trots priset sannolikt kommer att sälja ganska bra.

De fyra modeller som kommer att ingå i Pirettis standarssortiment i Sverige är Matera (45° tåhäng), Teramo (face-balanced), CottonWood II (45°) och Potenza (90°). De tre första har huvuden som väger 365–375 gram medan Potenza väger 360–370 gram. Den lite högre vikten på huvudena är avsedd att ge en jämn och stabil puttrörelse.

Utöver dessa fyra finns även några få, och individuellt numrerade, exemplar av den begränsade Henrik Stenson-serien som är en variant på CottonWood II med lite längre hals och cirka 30° tåhäng. Den har Stenson-gravyr och en gul-blå headcover med Stenson-logga – och det är inte utan att man funderar på om inte 4995 kronor är ganska billigt för en putter ändå ...

Bland de andra custom-modellerna som visas upp finns en med träffyta i smitt damascus-stål och urskönt lädergrepp samt en med lite större huvud och face-balance som vid en snabb test på övningsgreenen vittnar om en riktigt skön bollträff och härlig balans i hela puttern. Det hade dock inte skadat om man fräst ur lite djupare grooves i träffytan för ännu mjukare känsla. Och ett loft på bara 2,5 grader kräver bra greener för att fungera ordentligt.

Om du vill känna på en Piretti-putter redan idag finns några i shopen på Halmstad GK och du kan söka återförsäljare nära dig på Pirettis svenska hemsida. Själv ska jag ta en funderare på om det inte är så att barnen kan avvara sina barnbidrag ett par månader.

Länkar