Att ha en egen Trackman är nog mångas dröm. Särskilt för de som i alla fall lite halvt seriöst är det en guldgruva och ett sätt att verkligen utvecklas. Men prislappen är hög. För hög för de allra flesta. Därför är det riktigt roligt när man hittar en liten enhet som kostar en bråkdel av vad en Trackman går på och som dessutom är riktigt bra.

En personlig launch monitor med massor av funktioner
Kittad har tidigare testat Flightscope Mevo och det är en mycket behändig enhet med en bra app och pålitliga siffror. Rapsodo MLM är i ungefär samma prisklass och går på 6399 kronor. Redan efter en kort stunds experimenterande känns det dock som att Rapsodo MLM är en enhet som är ett steg upp funktionsmässigt.

Utöver det "vanliga" i form av att mäta klubb- och bollhastighet för att visa din smash factor och hur långt du slår så visar Rapsodo också din spridning samt ger omedelbar feedback i form av en video av din sving med tillhörande shot tracer. Siffrorna är konsekventa och att döma av den här jämförelsen på Youtube är de inte långt ifrån de siffror som den 200 000 kronor dyrare Trackman ger.

Rapsodo MLM gör det här med både en inbyggd radar och med kameran på din iPhone (stöd för Android är under utveckling). Jag har nyss fått enheten och bara testat den helt kort, men den har verkligen imponerat på mig så här långt med sin enkla hantering och trevliga gränssnitt. Jag laddade enheten via den medföljande USB-sladden, uppdaterade firmware och när jag kom till rangen var det bara att köra igång direkt utan krångel.

Appen är trevlig med en GPS-kontroll av var man är och en satellitbild över rangen jag står på så att jag kan få en visuell representation av var slagen hamnat. Det här har också ett sätt att träna på banan utan att lämna rangen. Välj bara ett hål du vill spela så kan du se resultatet på en översiktsbild.

Utöver det får du också en videoinspelning av din sving – direkt efter slaget kan du se svingen på mobilen och titta på om det är något du vill ändra. Den tillhörande shot-tracern är ett trevligt tillskott även om det ibland inte är så kul att se bollen sticka ut åt höger.

I mitt första test hade jag också glädje av den automatiska identifieringen av vilken klubba jag använde. Jag bara höll fram en järnklubba mot mobilens kamera så bytte den till rätt klubba. Det funkade dock inte med drivern som jag fick byta till manuellt, men det kan ha varit en tillfällighet eller bero på decembermörkret.

Massor av statistik
För att bli bättre är det viktigt att analysera vad man gör och med Rapsodo MLM får du massor av användbar statistik. Utöver kartfunktionen med satellitbilden får du också alla data, sorterat per träningstillfälle eller sammanlagt.

Det ingår uppspelning av dina senaste 100 svingar, men vill du kunna spara fler inspelningar behöver du ett pro-abonnemang som kostar 99,99 dollar per år. Då ingår utöver lagring av 10' svingvideo även slow motion-uppspelning av videoklipp och info om apex för varje slag.

Kittad återkommer med en mer grundlig genomgång av Rapsodo MLM längre fram, men redan nu är det utan tvekan den mest imponerande launch monitorn i den här prisklassen. Visst, det saknas några mätvärden som en Trackman kan ge, men det här blir en självklar kompis när det ska tränas på rangen. Att den kom med en smidig väska, liknande de som lasermätare brukar ligga i, gör det extra sannolikt att den är med när man väl kommer till rangen.

Om du har en shop i närheten som är öppen finns det enligt distributören möjlighet att de har Rapsodo MLM hemma i lager. De kan annars beställa hem den åt dig om du inte vill köpa den online. Det här är en kul pryl som blir den perfekta julklappen till dig själv eller någon i din närhet som vill få bättre utdelning på sin träning,   

Länkar