Efter ett par timmars körning från flygplatsen i Rom kommer man till halvön Monte Argentario, förbunden med fastlandet med tre tunna landremsor som bildar två laguner där vattensportare trivs som fisken i vattnet(!). Strax innan dess kan man dock ta en titt på Giardino dei Tarocchi, en imponerande permanent konstutställning signerad den franska artisten Niki de Saint de Phalle. Det tog henne många år att färdigställa de stora skulpturerna inspirerade av tarotkorten och arbetet pågick fram till hennes död 2002. Det tar också mig en bra stund att gå runt och gapa med öppen mun åt den otroliga fantasi som måste ha krävts för att hitta på verken här. Och då är jag ändå relativt ointresserad av konst.

Innan vi åker till Argentario Golf Resort & Spa hinner vi också promenera runt i den gamla bergsbyn Capalbios trånga gränder och beskåda den vidunderliga utsikten över området. För min del lockar dock en Gelateria mer och när glassen är uppäten ger vi oss av mot golfresorten.

Bada inne och ute
Med drygt 10 år på nacken är det här en relativt ny anläggning och det märks på den moderna stilen som genomsyrar allt från entrén till sällskapsutrymmen och mitt fina rum. Innan det är dags för middag hinner jag också springa ned en snabb sväng till hotellets spa-anläggning och ta ett dopp i den enorma inomhuspoolen – där man också kan simma(!) ut till utomhuspoolen och njuta av den svala kvällsluften i det varma vattnet.

I klubbhuset, några minuters promenad bort, brinner en välkomnande brasa och vi serveras en toscansk festmåltid där allting är närodlat – och olivoljan till och med producerad av oliver som odlas på golfbanan! Det är gott och nyttigt (för själen), men vi blir inte långvariga eftersom vi har tidig starttid dagen efter och kudden lockar mer än ännu en G&T.

Golf med panoramavyer
Banan är PGA National Italy och designad av för oss okända David Mezzacane och Badlovino Dassù, men flera hål har shapeats av Brian Jorgensen som är ett namn jag känner igen. Samme kille gjorde nämligen San Domenico Golf på Borgo Egnazia där undertecknad en gång vann EM för Golfjournalister. Så fick jag nämnt det också.

Rangen är fin, men lite smal och bollarna inte mycket att skryta med. Här finns dock en Golf Academy utrustad med Trackman och det sägs att gamle Europatourspelaren Emanuele Canonica ger lektioner här.

Vi skippar dock både range och lektioner utan ger oss direkt i kast med banan. Inledningshålet är lite skumt, men sen börjar det hända grejer. På både tvåan och treans tee bjuds vi hänförande panoramavyer över både banan och Orbetello-lagunen samt den toscanska landsbygden på andra sidan.

Layouten är överlag mycket varierad och banan är tekniskt utmanande i det att man får tänka sig för lite. Endast tur förhindrar att bollen försvinner ett antal gånger och först när jag ska försöka nå in på två på nian, som spelas tillbaka in mot klubbhuset, försvinner min boll och scoren börjar bli mer normal efter några fina birdies och räddade par.

När de mer undulerade första nio hålen avlöses av de flackare sista nio som spelas mellan de gamla olivträden vid foten av Monte Argentario vrider jag upp ordentligt och piskar ut bollen riktigt långt några gånger. Det känns dock förrädiskt öppet och inbjudande för här finns djup ruff och många vattenhinder som tillsammans med små greener gör att scoren ändå inte blir något att skryta med.

Inte bara birdies på banan
Det är också roligt att se djurlivet på och kring banan, med såväl rovfåglar som cirklar högt över oss, kaniner i nästan varenda buske och de bäverliknande djuren som glatt simmar fram och undrar vad jag sysslar med när jag försöker fiska upp en förlupen boll i en damm.

En anledning till att alla djuren trivs är att hela banan ligger i ett naturskyddsområde och alla arbeten görs med naturliga och miljövänliga medel. Det sägs att här också ska finnas rådjur och en mycket sällsynt fågel, eremitibisen. Jag hade velat göra mina fågelskådande kamrater avundsjuka, men lyckas tyvärr inte få syn på den vid det här besöket. Next time!

Mer att göra
Eftersom det inte är riktigt sommartemperatur i luften så lockar inte erbjudandet om skjuts ned till stranden för ett dopp. I stället passar vi på att titta på de nybyggda husen som är till salu, men också kan hyras för den som inte vill bo i hotellrum. Här är det lyx på hög nivå och vyerna ut över poloplanen, banan och bergen eller lagunen är helt i klass med den väl tilltagna hyran. Det ingår förvisso all service man kan tänka sig, och vill man komma i helikopter så finns så klart egen heliport.

Innan middagen har jag bokat in mig på Argentarios MediSPA och Espace Wellness Centre. Det är dock inte tal om någon avslappnande massage utan en så kallad Fitness Games-timme där jag och några italienar svettar oss igenom olika övningar tills vi knappt kan stå upp.

Virtuos i baren
Efter en snabb dusch och ombyte är jag fortfarande lite varm och vad passar väl bättre än att svalka sig med en G&T innan maten. Bartendern i Aper Bar är en riktig virtuos som inte bara svänger ihop drinkar som är veritabla konstverk – han serverar också en hemmagjord gin som är så god att det knappt behövs någon tonic.

När vi sedan sätter oss till bords för ännu ett konstverk, den här gången en sexrätters med tema havet ackompanjerad av ett nytt vin för varje rätt, är det inte utan att man börjar känna att dagen varit lång. Det kan dock inte förta njutningen i de smakexplosioner som erbjuds i Dama Dama Restaurant.

Det har varit ett mycket lyxigt, om än lite kort besök på Argentario Golf Resort & Spa. Du som åker hit kan ta det lite lugnare och njuta mer – det är både du och resorten värd!

Foto: Argentario Golf Resort & Spa och Michael Broström

Länkar