Frankrike förknippas inte främst med golf, men landet har över 600 golfbanor och många av dem är riktigt bra. På en liten tripp till Franska Rivieran, den vackra kuststräckan från italienska gränsen i öster till Toulon i väster, kan man kombinera fina golfbanor med utsökt mat, goda viner och konst. Det senare främst på de många gallerierna och muséerna, men i vissa fall även på banorna!

"To die for!"
Från flygplatsen i Nice är det bara en kortare bilfärd västerut mot Cannes och charmerande Golf Old Course Cannes-Mandelieu där historien sitter i väggarna på det herrgårdsliknande klubbhuset. Det här är Rivierans äldsta golfbana, grundad som Cannes Golf Club redan 1891 av ryske storfursten Michael Mikhailovic och ett givet resmål för kändisar av alla de slag ända sedan dess. Idag är det hemmaklubb för Cannes-födde tourspelaren Victor Dubuisson.

Golfbanan är en mycket trevlig Harry Colt-layout där hundraåriga träd kantar många fairways och ibland tycks sträcka sig in och fånga de bollar som man lite fåfängt tror ska kunna ta sig fram till de relativt små greenerna. Det är så havsnära att man kan känna saltvatten i luften när det fläktar på, men karaktären är ändå tydlig parkbana och det kan inte vara många meter höjdskillnad här.

Det kanske mest charmiga med Golf Old Course Cannes-Mandelieu är ändå den lilla pontonfärjan som man tar över Siagne-kanalen för att spela hål 3 till 12. Till den gamla klassiska banan finns också en enklare niohålare samt rejäla övningsmöjligheter. I det magnifika klubbhuset i brittisk stil serveras franska kulinariska delikatesser, som sniglar i vitlök, till ett glas svalkande champagne på terrassen med utsikt över avslutningshålet. Jag imponeras mest av en chokladdessert som är "to die for"!

Vin och konst – och golf!
Nästa besök är bara några minuter bort med bil och hemmabana för nästa tourproffs, Alexander Levy. Riviera Golf de Barbossi är annars mest känt för att här finns massor av konst. Och inte bara i klubbhuset utan ute på golfhålen där man kan fördriva eventuell väntetid med att beskåda lustiga gubbar, krokodiler och annat spännande.

Banan är en kuperad skapelse vid foten av berget Esterel, signerad självaste Robert Trent Jones Sr. och faktiskt även den nästan ett konstverk. Den är inte lång, tvärtom är den ganska kort, men det är en väldigt tekniskt krävande bana – inte minst på det helt nya par 3-hål man lagt in där utslaget slås från områdets högsta punkt, med bedårande utsikt, till en liten green långt nedanför.

Vi får också tillfälle att besöka Barbossi Estates egen vingård, med druvor som plockats från området runt golfbanan och på Esterel-bergets sluttningar. De vita vinerna som serveras med lämpliga tilltugg är den perfekta avslutningen på en dag i pressande värme där en tacksamhetens tanke skänks åt beslutet att ta golfbil backe upp och backe ned på golfbanan.

Makalöst fin slottsgolf
När vi packat in oss i bussen för avfärd till nästa bana är det en lite längre färd. Vi åker nu längs berömda Route Napoleon som bjuder på flera fina vyer längs klättringen upp mot Chateau De Taulane på hela 1500 meter över havet. 1769 uppfördes slottet av skotten Louis Auguste De Lyle (oklart om han har någon koppling till Sandy), men först på 1990-talet renoverades det och konverterades till ett mycket imponerande hotell.

Den öppna och breda parkbanan är designad av Gary Player och har en del stigningar som pulshöjare eftersom transporten idag sköts av apostlahästarna. De öppna och fina golfhålen med parkkaraktär har en hel del vatten i spel och några skarpa doglegs där man får hålla tungan rätt i mun.

Med Alperna runtomkring är det inte svårt att hitta fina vyer, men de som främst sitter kvar i minnet är från inspelet på nian och arton över vatten till dubbelgreenen precis nedanför slottet där de makalöst fina klipplinjerna på fairway bidrog till skönheten. Ett snabbt dopp i poolen före en gourmetmiddag kompletterar en makalöst fin dag på ett makalöst fint ställe.

Romerska akvedukter
Efter en överdådig frukost är det dags att färdas tillbaka ned en bit mot havet till Golf Opio Valbonne, i princip mittemellan Grasse, Cannes och Nice. En visning av det fyrstjärniga hotellet Château de la Bégude är lika vackert som väl inrett och här skulle man inte ha något emot att checka in och njuta av lugnet mellan havet och bergen.

I stället får vi njuta av en 18-hålsbana från 1966 med en tydlig brittisk karaktär på 220 hektar skog och slottspark. Donald Harradine har lagt ut en samling riktigt vackra och trevliga golfhål där det emellanåt är lite smalt och några vattenhinder väntar på att svälja vilseflugna golfbollar. Sista nio öppnar upp sig lite mer och här kan lite längd vara en fördel.

De hundraåriga korkekarna och andra vackra träden är sköna att vila ögonen på, liksom den romerska akvedukten som påminner om områdets historia. När en sen lunch serveras på terrassen påminns vi också om matkulturen här – det är inte direkt korv med bröd som ställs fram utan en överdådig samling delikata smårätter.

Matfestival och konst
I historiska byn Mougins, där bland andra Pablo Picasso bott och verkat, pågår matfestivalen Les Etoiles De Mougins. Vi får nöjet att gå in som VIP-gäster och trots min måttligt imponerande franska är det intressant att höra några av världens bästa kockar förklara hur de skapar sina kreationer och även smaka på dem. Bläckfisk är som vanligt inte min favorit, men en vattenmelongazpacho i shotglas är gudomligt god i värmen.

Som VIP-gäst får vi inte bara delta i själva matfestivalen. Efter en liten båttur i mycket hög fart ut till en liten ö utanför Cannes får vi också delta i matfestivalens avslutande strandfest. Här serveras spännande mat och goda drinkar, och även om kändisarna i minglet mest är fransoser så är det trevligt att frottera sig med långbenta fotomodeller och fryntliga gentlemen från hela världen. En perfekt avslutning på en skön golfresa till Franska Rivieran!

Länkar