Mallorca var förr känd som en partyö för ungdomar, men har på sistone blivit ett paradis även för vuxna nordbor. Efter landningen på andra försöket – Palma är en av Europas hårdast trafikerade flygplatser och planet före oss hann inte ur vägen – skippar vi hyrbil och tar taxi till klassiska Son Vida och checkar in på mysiga Castillo Hotel Son Vida.

Det gamla 1200-talsslottet har totalrenoverats till ett fantastiskt lyxhotell med 164 rum och många underbara sällskapsutrymmen. Senaste projektet är en uppfräschning av spa-avdelning som nu fått stort gym, bastu och ångbastu samt pool både inne och ute. Dessutom har Castillo Son Vida en makalöst imponerande terras med magnifik utsikt ned mot Palma och havet.

Bästa banan på Son Vida
Ett rum med utsikt gör att det inte är svårt att varva ned med ett glas vin på balkongen innan det är dags att svida om för en runda på en Son Vidas 18-hålare. Son Muntaner var redan tidigare den bästa av de tre banorna här och efter en helrenovering är skicket nu bland det bättre som går att uppbringa på Mallorca.

Det är en lite krävande bana att promenera med en del höjdskillnader, men det är överlag väldigt njutbart att gå i solen och få en härlig naturupplevelse. Banan saknar störande hus intill hålen och man kan därför fokusera på sin golf och dra till bollen lite extra här och där utan att oroa sig för att behöva betala för ett krossat fönster.

Den öppna parklayouten verkar ganska snäll, men banan biter ifrån rejält med lite vatten och träd som av någon anledning tycks stå i vägen hela tiden. De många fina golfhålen gör att scoren inte är så viktig, men det är lite småsurt att sånär göra hole in one på hål tretton där man har videokameror både vid tee och green så att man kunde haft ett HIO på film.

Här på Son Muntaner finns också imponerande ”Na Capitana”, ett tusenårigt olivträd som även om man inte råkar slå ett uselt utslag kort höger är värt en liten paus mellan hål 15 och 16.

Efter en lång dusch i det spa-liknande badrummet och omklädning är det dags att ta del av nästa njutning här. Tapas-restaurangen i systerhotellet Sheraton Arabella är härligt charmig och de olika smårätterna så utsökt goda att det lätt kan bli lite för mycket mat, men är det semester så är det.

Fler golfbanor
När dagen åter gryr njuter vi av en överdådig hotellfrukost innan vi ger oss ut på den gamla klassiska Hawtree-banan Son Vida från 1964 – som alltså firar 55-årsjubileum i år. Här är det till skillnad från Son Muntaner massor av hus. Och de ligger inte bara nära banan – de ligger kloss mot den så att man verkligen får hålla tungan rätt i mun.

Det är inte sällan klokast att hålla sig till järnklubbor från tee, men mot slutet öppnar hela banan upp sig och det går att panga drives så det står härliga till. Efter rundan kan man med fördel sitta en stund i det nya klubbhuset och läppja på något kallt i solen.

Den tredje banan, Son Quint, är mer öppen och kuperad med en karaktär som mer liknar Son Muntaner och har dessutom en tillhörande liten pitch&putt-bana för den som inte fått nog. Om man hellre sätter sig i solen här och tar det lite lugnt är restaurangen försklassig och serverar tapas som gör att man aldrig vill gå härifrån.

Inte bara golf
En resa till Mallorca kan handla om många olika saker, men utöver golfen är det nästan obligatoriskt att ta en skön rundvandring i gamla stan, från katedralen nere vid havet och upp genom gränder och smågator till Passeig des Borns. Här finns också massor av shopping, barer och caféer och utmärkta restauranger som serverar allt från det spanska köket till internationella rätter. Bäst av allt – det tar inte många minuter i taxin från hotellet och den som är mer ekonomiskt lagd kan ta bussen för några euro.

Om tiden räcker till mer sight-seeing kan man hyra bil och köra runt ön. Den lilla hamnbyn Port de Soller på nordvästra delen av ön är ett populärt mål för cyklister som njuter av serpentinvägen över berget dit, men i bil är det trevligare att köra runt kusten västerut och norrut innan man sätter sig på ett café vid lagunen och insuper atmosfären.

Länkar