Resan inleds med ett kort flyg till Berlin och ett par timmar i bil mot Choszczno, en stad som ligger så mycket ute i ingenstans att den inte skulle saknas på bra länge berättar vår polske guide. När vi kliver ur bilen har det börjat mörkna och bli lite kyligt, men elden brinner vid grillplatsen intill våra bungalows. Grillat kött och sallad serveras som sig bör med vodka som en av dryckerna och det är första gången jag känner att jag är i Polen – naturen, vägarna och byggnaderna kunde lika gärna legat i Sverige.

Ett polskt lejon
Banan firade 10-årsjubileum 2018 och är ritad av självaste Gary Player, vilket borgar för kvalitet och finess. Det är Players första bana i centrala Europa och projektet har skötts främst av hans projektledare Theo Geertshuis, som köpt en bit mark och bygger ett eget hus vid banan. Under välkomstmiddagen berättar han om den niofaldige Major-vinnarens designfilosofi, ”Banan ska se ut som ett lejon och spelas som en kattunge”, säger han på sin sköna sydafrikanska engelska. ”Utom kring greenerna, där ska klorna komma fram!”

När det ljusnar på morgonen efter slår jag upp fönstret och blickar rakt ut över en damm och sextonde hålets green på andra sidan. Det finns plats för 24 personer i villor med självhushåll och de så kallade garden suites vi bor i. När du läser detta ska också det nya klubbhuset vara färdigt. Den pampiga byggnaden bakom 18:e hålets green har elva sviter med utsikt över banan och Radunsjön ett stenkast bort. Här kommer också att finnas ett modernt spa och en restaurang där en fransk stjärnkock komponerar måltiderna.

Efter frukost och några bollar på den långa och breda rangen peggar vi upp på ettan och skickar iväg dagens första drive. Banan är mycket riktigt en utmaning för ögat, men väldigt spelbar för alla typer av golfspelare. De vässade klorna som banan uppvisar kring greenerna gör det riktigt kul att missa green – och även när man råkar träffa green gör unduleringarna att man får skärpa till sig rejält om man vill scora.

Alltid roligt
Det finns en del vatten på några av hålen, och det utgör ett vackert blickfång samtidigt som det ger en lite pirrande känsla. Det är dock gott om plats för den som vill hålla bollen torr hellre än jaga en birdie. Liksom många andra Player-banor jag spelat är det alltid lika roligt att spela hålen – oavsett om man gör enkel birdie efter fairway- och greenträff eller om man får försöka rädda ett par från ett tajt läge i en sluttning intill greenen.

Några av banans bästa hål är tvåan och sexton, par 5-hål som erbjuder goda möjligheter till birdie för den som har lite löd i bössan och kan nå på två slag. Men allra finast är kanske Modry Las signaturhål, det femtonde. Flaggan på det lilla par 3-hålet står på andra sidan sjön och en bunker som är så djup att det behövs en stege för att komma i och ur den.

Bäst i Polen
Efter rundan får vi träffa anläggningens ägare, Arthur Gromadzki, som började som ingenjör och arbetade upp sig till internationell finansman. När han fick de finansiella musklerna ville han ge tillbaka till sin hembygd och köpte 50 hektar med tankar på att göra ”något”. Det blev golf, och det var ett lyckat val eftersom Modry Las idag är rankad etta i Polen och ofta även nämns när det talas om topp 100 i Europa.

Utöver 18-hålaren finns en vass liten pitch & putt-bana i ett lummigt skogsområde. En perfekt uppladdning inför stora banan eller ett härligt kvällsnöje i de sista solstrålarna. Det går också att prova lyckan med fiskespöt i handen, och nappar det inte kan man under de varma sommarmånaderna i stället ta ett dopp i Radunsjön.

I stället för att ta omvägen via Berlin går det också att ta färjan från Trelleborg till Świnoujście och köra till Modry Las. Polen har inte så många banor, bara ett 20-tal, men en av dem är populära Amber Baltic som ligger längs vägen och kan vara en bra inledning eller avslutning på en Polen-resa.

Gary Player-banan och den härliga gästfriheten som bjuds på Modry Las gör anläggningen väl värd ett besök. En av de stora fördelarna med Polen är också att det lägre prisläget gör att vi svenskar får lite mer för pengarna här än i länder med euro eller dollar som valuta.

Foto: Mark Alexander och Michael Broström

Länkar