Förra årets absolut bästa produkt var - i mitt tycke - TaylorMades P790-järnklubbor. De var så bra att PXG stämde TaylorMade för patentintrång (men det lär inte gå så bra, med tanke på att TaylorMade ju hade ihåliga järnklubbor redan när jag började spela golf). P790 är en dyr produkt, men väl värd pengarna om du vill slå långt och rakt med en klubba som ser bra ut och levererar riktigt skön känsla.

Vill du hellre ha något annat så kan du kanske göra som Dustin Johnson tycks vilja göra i videoklippet ovan. På presslanseringen av M3- och M4-järnen påpekade man särskilt att Dustin ett flertal gånger under filmningen och testningen av M4-järn begärde att få en sån klubba för att direkt lägga i bagen, men man ville hålla den hemlig ett tag till (och nu ryktas det att han har en P790 som lång järnklubba i bagen).

Bättre estetik och rak längd
Till skillnad från M1 och M2 så ser både M3 och M4 relativt bra ut för järn i den här kategorin. M3 är den något mindre och kompaktare klubban, och den skulle jag faktiskt själv kunna lägga i bagen utan att tveka. 

Storyn här är "straight distance". Alltså att du ska slå rakt och inte bara långt (för vem vill leta boll hela tiden). Detta levererar TaylorMade via sin nya RibCore-teknik som handlar om att förstärka strukturen i huvudet och låta träffytan flexa på rätt sätt. Det ger dig mer konsekventa längder även om du har lite oren träff. Mer tyngd i hälen och tån ger också större motstånd mot vridning, vilket ger just den "raka längden".

Enligt de som testat de här klubborna (jag har bara fingrat på dem - de riktiga VIP-journalisterna fick flyga till San Diego och provslå dem) ska känslan och ljudet vara bättre än i M1 och M2 som var lite klonkiga. Rak längd, bättre utseende och bättre ljud och känsla. Jodå, M3 och M4 lär nog hitta köpare.

Läs vidare om TaylorMade M3 och M4 här.

Fakta M3
Distansklubba fullpackad med avancerad teknik i en elegant och kompakt form. RIBCOR, en revolutionerande teknik som styvar upp runt en träffyta med hög trampolineffekt, ger effektivare energiöverföring och mer längd. Detta ger rak längd samt större motstånd mot vridning för mer förlåtande egenskaper. Dessutom finns här Face Slots, Speed Pocket, räfflad hosel samt 15 gram volframviktning som sänker tyngdpunkten. Finjusterad sula och framkant ger bättre kontakt med marken och mer visuellt tilltalande form över bollen. Mycket bra ljud och känsla för en klubba i den här kategorin gör den perfekt för bättre spelare som vill ha mer längd. Stålskaft och grafitskaft, höger och vänster. Tillgänglig som J3–PW, AW och SW. Standardskaft: True Temper XP-100 och grafitskaften Mitsubishi Tensei 70 och 80. Grepp: Lamkin UTx.

Fakta M4
Distansklubba fullpackad med avancerad teknik för enastående konsekvens, längd och precision. Supertunn träffyta (1,5 mm), ultratrunn framkant och vidareutvecklad Speed Pocket gör M4 till TaylorMades längsta järnklubba någonsin. RIBCOR, en revolutionerande teknik som styvar upp runt en träffyta med hög trampolineffekt, ger effektivare energiöverföring och mer längd. Detta ger rak längd samt större motstånd mot vridning för mer förlåtande egenskaper. De förlåtande egenskaperna förstärks av en optimerad tå/häl-viktning för stort motstånd mot vridning. Ett utskuret hålrum och mycket låg tyngdpunkt ger hög utgångsvinkel samt konsekvent längd. Stålskaft och grafitskaft, höger och vänster. Tillgänglig som J4–PW, AW, SW samt LW (endast höger).Skaft: KBS MAX 85 samt grafitskaften Fujikura Atmos Red 5 och 6. Grepp: TM Dual Feel.

 

 

Länkar