När det blev dags att öppna plånboken för att köpa in tre nya ruffklippare tänkte Bærheim Golfpark i Sandnes, söder om Stavanger, till lite extra och valde en annan väg.

För ungefär samma pengar köpte man i stället in 64 Husqvarna-robotklippare av ungefär samma modell många av oss har i trädgården (fast uppskalade så att de kan klippa ytor på cirka 5 000 kvadratmeter).

Det finns 250 ytor med semiruff som ska bearbetas och när installationen är klar har man lagt ut cirka 15 kilometer strömkabel för laddning och 60 kilometer styrkabel som håller de små robotarna på plats tillsammans med den GPS-assisterade navigeringen som är inbyggd.

Syftet med det nya greppet är både ekonomiskt och kvalitetsmässigt. Utöver att man slipper ha banarbetare som sköter semiruffen, och slipper dieselkostnaden (vilket också gör insatsen miljövänlig) så blir det precis som på gräsmattan hemma en bättre gräskvalitet när de små robotarna gör små, små snitt hela tiden i stället för att en stor rotormaskin ska gå över ytan då och då.

Med en ljudnivå på bara 56 decibel bullrar de betydligt mindre och stör även spelarna betydligt mindre eftersom de slipper vänta på banarbetare. I det nederbördsrika området är de små och lätta maskinerna dessutom betydligt snällare mot marken där de sakta rullar fram. Huruvida de väjer för golfspelare eller deras bollar är en annan fråga.

I framtiden kommer säkert fler banor att klippa med robotar, kanske till och med på greenerna som i videoklippet ovan. Fördelen för oss spelare är att banpersonalen hinner piffa detaljer medan roboten klipper, de kan till exempel laga nedslagsmärken och handkratta bunkrar, sånt som ger lite extra premiumkänsla.

Länkar