När tourspelare byter putters så är det för att de hittat något bättre. Puttern är "the money maker" långt mycket mer än någon annan klubba i bagen och när Nike skulle göra en ny Method Origin-putter (två egentligen) så lät man både Rory McIlroy och Tiger Woods hjälpa till med feedback.

Ingenjörerna utnyttjade dessutom all den forskning och kunskap man byggt upp under ett årtionde av putterutveckling när man skulle ta fram en ny putterdesign med minimala distraktioner.och maximala prestanda.
Nike Golfs David Franklin förklarar, “När vi designar en putter är vårt mål att göra den till en förlängning av spelaren. Vi vill att de ska gå ut på greenen utan att ens tänka på puttern de har i händerna. De ska bara tänka på att få bollen i hål.”

På Nikes utvecklingsavdelning The Oven tog ingenjörerna därför fram en bladplutter med klassiskt utseende, men med massor av prestandahöjande innovationer, bland annat med integrerat RZN. RZN är en serie responsiva material som också finns i Nikes RZN-bollar. För den nya puttern användes en unik tredelskonstruktion med träffytan, bakdelen samt ett mellanlägg av RZN. Tillsammans utgör de här komponenterna den Nike Method Origin-putter som redan tagit hem fyra segrar runt om i världen i händerna på McIlroy och Charl Schwartzel, som för tillfället snittar 1,3 puttar bättre per runda i år (28,9) jämfört med 2015 (30,2) på Europatouren. Det mjukare RZN-skiktet aktiveras vid orena träffar och ger golfbollen en extra energiboost.
“Effekten ökar stegvis över träffytan. En träff i sweetspot ger en dämpande effekt”, säger Franklin. “Ju längre från sweetspot, desto mer komprimeras RZN-skiktet och ger därmed bollen mer energi. Effekten liknar vår Compression Channel och ger mer konsekventa resultat över träffytan.”

För den som redan provat PINGs putters med True Roll är effekten i princip densamma. Bollen får aningen mindre fart i mitten och sedan gradvis mer fart ju längre ut du träffar bollen. Det här gör att du kommer att få en mer konsekvent längd med den puttrörelse du har och göra att bollen rullar ut lika långt även om du råkar missa sweetspot en aning. Känslan tog ett tag att vänja sig vid på PING-modellerna och det ska bli intressant att prova Nikes nya putter när den dyker upp i april.
McIlroy lade puttern i bagen under Tour Championship 2015 men ville ha en mer effektiv rull. Franklin och hans ingenjörer gjorde därför om träffytans polymetal-grooves med linjära grooves i full längd från häl till tå med en orientering som ska ge mer konsekvent, effektiv och snabbare framåtrull.

“När jag testade den första gången i Dubai i januari 2015 upptäckte jag att de långa puttarna rullade ut lite mer. De bara fortsatte rulla. Det var underbart”, minns McIlroy. “Sedan testade jag igen i Sage Valley i april och älskade den. Sedan kunde jag inte sluta tjata på dem om att få en putter att spela med och när jag väl fick den i bagen i september så släpper jag den inte ifrån mig.”

Nya Nike Method Origin-puttern finns i två olika modeller (med viss dragning till Bananer i Pyjamas för den som minns den gamla serien), B1-01 och B2-01. Flera av Nikes tourspelare har redan lagt en sån här putter i bagen men du får snällt vänta till 22 april då de släpps på Nike.com och i utvalda shoppar. Svenskt pris har inte meddelats, men den ska kosta knappt 350 dollar i USA så räkna med cirka 3500 kronor.

Länkar