Det går bra för Irland nu. Ett mycket lyckat arrangemang i form av Irish Open på fantastiska Lahinch Golf Club och så Shane Lowrys seger i The Open på Royal Portrush, kanske den bästa av alla banor The Open spelas på.

Till det kommer nu presentationen av spelplatsen för Ryder Cup 2026. Det är som väntat Adare Manor i Limerick som valts före bland andra The Belfry där matcherna spelades senast 2002.

Ryder Cup är en av världens största sportevenemang och lockar tiotusentals turister med ett uppskattat värde för ekonomin på knappt två miljarder kronor. När matcherna spelades på Le Golf National i Paris i höstas kom över 270000 åskådare från 90 olika länder.

Adare Manor ägs av stenrike affärsmannen JP McManus som länge talat om att han vill ha Ryder Cup tillbaka till Irland efter det mycket lyckade arrangemanget på K Club 2006. Sedan han köpte anläggningen har han pumpat in enorma summor i anläggningen och nu alltså fått utdelning på sin investering.

Trent Jones Sr-banan från 1995 har i två år byggst om av stjärndesignern Tom Fazio och golfbanan återinvigdes officellt i april förra året. Som en av mycket få banor har Adare Manor nu SubAir under alla 18 greenerna samt ett fiberoptiskt nätverk under hela banan. En bekant som varit där kallade banan för "Europas Augusta National". Till skillnad från US Master-banan är det faktiskt möjligt att boka in sig i det femstjärniga slottshotellet och njuta av såväl bana som alla de många andra aktiviteter som erbjuds.

Vill man bara titta på banan finns det kanske fortfarande möjlighet att köpa den särskilda keps som ger inträde till JP McManus Pro-Am i juli nästa år. Det är inte en officiell tourtävling, men stjärnglansen går inte av för hackor, med deltagare som Tiger Woods, Rory McIlroy, Dustin Johnson, Henrik Stenson, Justin Rose samt kändisar som Niall Horan och Mark Wahlberg.

Foto: Larry Lambrecht, Jack Hardy, Performance54

Länkar