Det snackades mycket om Justin Rose och Tommy Fleetwood, som duellerade om vinsten i Race to Dubai och den feta check som vinnaren skulle få. Roses beslut att avstå Nedbank Challenge betydde att han inte hann ikapp. Med bara 12 spelade tävlingar som räknades på rankingen var det ändå en imponerande bedrift att komma så nära.

Dagen tillhörde ändå Jon Rahm, som med en avslutande 67-runda och 19 under par tog hem förstapriset och den snygga pokalen. Han hade redan krönts till årets rookie på ET och med bara halvannat år som proffs är den unge spanjoren nu världsfyra och redan etablerad som en av fixstjärnorna på tourerna.

Gemensamt för dem båda är att de spelade finaltävlingen med en ny wedge från TaylorMade. Den är föga imponerande utseendemässigt, men tycks ha fungerat hyfsat. Justin Rose slog en hel del makalöst fina bunkerslag med sin. Huruvida vi vanliga dödliga får tillgång till en Hi-Toe-wedge inom kort är okänt, men att döma av bilderna är det en Milled Grind-wedge (läs storyn om de ursköna Milled Grind-wedgarna här) som har försetts med en hög tå (därav namnet).

Rahms vinnarbag - allt TaylorMade:

  • M2 2017 Driver / 10.5°/ Aldila Tour Green 75X
  • M1 2017 Fairway 15° / Aldila Tour Green 75X
  • M1 2017 Fairway 19° / Graphite Design Tour AD DI
  • P750 Irons / 4-PW / True Temper Project 6 6.5
  • Milled Grind wedges / 52° and 56° SB / True Temper Project X 6.5 &
  • Hi-Toe wedge  / 60°/ True Temper Project X 6.5
  • Spider Tour Red Putter
  • TP5X Golf Ball

Rolex Series
Finalen i Dubai var också den sista tävlingen i nya Rolex Series, åtta tävlingar där prissumman var extra hög – minst sju miljoner dollar – och där spelarna verkligen kunde göra stora framsteg på penninglistan med bra placeringar. Det har talats en del om att detta varit till nackdel för de mindre kända spelarna som inte sällan missade chansen att spela i de större tävlingarna och att det därmed blivit svårare för dem att behålla sina tourkort. Icke desto mindre känns det positivt med ett större inflöde av pengar på Europatouren för att inte PGA-tourens så klart lysande stjärna ska locka de bästa spelarna att lämna ET.

För Rolex var det sannolikt inte heller så dumt att just Jon Rahm vann i Dubai. Han tog också hem Rolex Series-tävlingen i Nordirland och är en så kallad Rolex Testimonee, vilket sannolikt betyder att han kommer att pryda en hel del av deras reklam framöver. Huruvida det betyder att folk kommer att flockas till butikerna för att köpa en Rolex är oklart, men om jag hade lite kulor liggande så är det inte omöjligt att en Rolex Daytona med mörkblå urtavla skulle hamna på armen.

Länkar