Det är lika bra att slå fast det med en gång - Nike TW13 är de bekvämaste golfskorna jag någonsin har provat. Det elastiska syntetiska skinnet (Nikes omskrivning av konstläder) smiter åt som en golfhandske runt foten utan att det någonstans skaver eller trycker. Foten rör sig inte en millimeter inuti skon, men trots det så gör den bredare framdelen av skon att tårna har lite spelrum och foten känns ledig.

Som vi tidigare har skrivit så var det Tiger som ville att Nike skulle överföra känslan han hade i sina Nike Free till en golfsko och vad det gäller passform och bekvämlighet har de lyckats. Vad mer det är de har tagit till vara är faktiskt svårt att avgöra. Skon heter inte heller Free utan Nike kallar den för ”Free inspired”.  Vad det gäller vikten så har de nog inte ens försökt. Nike TW13 är inte en lättviktsko så som till exempel Adidas AdiZero eller Fotjoy M:Project. Den väger till exempel en hel del mer än mina Ecco Biom som inte säljs som någon direkt lättviktssko och nästan dubbelt så mycket som ett par Nike Free.

Jag har under våren spelat sammanlagt nio rundor i Nike Tw13. Redan på puttinggreen vid första tillfället fick jag genast kommentarer från medspelarna om skon. Kanske inte så konstigt eftersom de då var bländande vita och lyste upp hela området. Kommentarerna var överlag positiva, framförallt framhöll alla att de just såg väldigt sköna ut. En del bakåtsträvare tyckte såklart inte om det ”sportiga” utseendet eller det faktum att de är så vita. Jag tror å andra sidan aldrig Nike hade tänkte att skon skulle tilltala de som fortfarande letar efter handgjorda skor med riktigt lädersula. Personligen tycker jag om utseendet på skon, även om jag först hade svårt att vänja mig vid att de är så breda.

Skon finns även i svart, men de jag provade var alltså vita. Gräsfläckar och smuts syns därför tydligt. Jag lät medvetet bli att ta bort någon smuts under testet. Resultatet kan ni se i bilderna ovan. Jag blev dock förvånad så lätt det var att få dem rena igen. 30 sekunder med en blöt svamp och de var som nya.

Jag tycker att Nike TW13 lever upp till sitt relativt höga pris på 1 900 kronor. Det är en mycket bra golfsko. Förutom den extrema komforten är skon riktigt stabil och vridstyv. ”Tyvärr” har jag inte haft möjlighet att prova skon i riktigt blöta förhållanden, men vad jag kan bedöma så har den ett fullgott fäste. Nike lämnar även ett års garanti på de är vattentäta. Det enda negativa jag har att säga om den är att de tenderade att bli ganska varma. Jag undrar vad det innebär nu när sommarvärmen kommer.

Läs även gärna vår första artikeln om Nike TW13.

Länkar