Alla som gjort en laseroperation mot närsynthet vet att ljuskänsligheten ökar och att det i stark sol är ett absolut måste att ha solglasögon. Bra några veckor efter min operation drog iväg på en liten reportageresa till Murcia och passade då på att prova ett par Sundog.

Sundog är solglasögon med en kvalitet som är i klass med de stora märkena, som till exempel Oakley, både när det gäller bågen och linsen, men eftersom de bara kostar ungefär hälften så mycket kan man antingen lägga resten av pengarna på gin & tonic (för runt 800 spänn får man ganska många G&T i Spanien) eller köpa ett par till och ha i t.ex. bilen.

Sundog som varumärke har 30 år på nacken och är ensamma om att ha så kallade melaninlinser som ger 100-procentigt UV-skydd och filtrerar bort 98% av det blå ljuset med hjälp av syntetiskt melanin. Mela-linsen förstärker kontrasten och bländar av solljuset utan att tappa färgåtergivningen.

Eftersom även hustrun gjort samma operation har även hon provat ett par Sundog-glasögon ur en kollektion med sportsolglasögon för tjejer som Sundog erbjuder i Sverige, något som man sägs vara ensamma om på marknaden.

Det tog en stund för oss båda att vänja oss vid solglasögonen efter att i många år haft vanliga glasögon och försökt skydda ögonen med keps. Men efter några hål så glömde jag helt bort att de satt där, och det påverkade inte spelet negativt i alla fall – snarare tvärtom när jag kunde se kontraster tydligt trots kraftigt solljus.

Enda gången det störde lite var när jag skulle kolla lite mail på telefonen och undrade varför i hela friden det var så dålig ljusstyrka på skärmen. När jag tryckte upp solglasögonen i pannan var i alla fall det problemet löst ...

Länkar