Till återförsäljarnas stora förvåning kom både TaylorMade och Callaway ut med nya drivers mitt i säsongen. Det lär inte göra underverk för försäljningen av de modeller som lanserades inför säsongen och det går sannolikt att göra en bra affär på X Hot, RAZR Fit Xtreme eller någon av TaylorMades tidigare 2013-modeller, R1 och RocketBallz Stage 2.

Den som har en någorlunda rymlig plånbok gör dock klokt i att först prova Callaways FT Optiforce-drivers som vid en snabb test faktiskt ändå kändes som snäppet vassare, om än kanske inte i den utsträckningen att du måste springa benen av dig om du redan köpt en någorlunda modern driver. För egen del blir det nog ändå en Optiforce – kulorna ska ju rulla …

De tekniska finesserna handlar om ett aerodynamiskt effektivt huvud i två versioner som tillsammans med lätta premiumskaft ger en lättviktsdriver och en potentiellt högre klubbhastighet. Med en avancerad OptiFit-hosel kan huvudets loft och lie justeras.

Ett mycket ovetenskapligt snabbtest visade på en högre utgångsvinkel och mindre spridning med 460 cc-modellen och en lägre och mer penetrerande bollbana med 440-modellen. Båda huvudena har ett mycket tilltalande ljud. Skaftet i 440-modellen, ett blått Diamana-skaft, passade bättre för mig och de många träffarna mitt i sweetspot kändes riktigt bra, även om det överlag var färre riktiga skitslag med 460-modellen med det superlätta Project X-skaftet.

Sammanfattning: Callaways nya drivers är väl värda ett test för den som inte redan köpt en driver relativt nyligen. Om inte annat får du njuta av ett skönt ljud och en skön känsla när du slår bollarna. Har du möjlighet så prova med premiumbollar i Pro V1-klassen istället för hårda rangebollar – det ger bättre känsla och bättre ljud, samt mer realistiska resultat i form av längd och spridning.

 

Länkar