Jag är löjligt nöjd med min Srixon Z U65, en driving iron som både är snygg och skön, även om den kanske går lite för långt när man nyper till bollen någon gång. Den är hörnstenen i mitt combo-set och perfekt från tee när man vill slå en boll som ska starta rakt, skruva väldigt lite och rulla på rejält.

Huruvida det är så proffsen använder den vet jag inte, men det är tydligt att de har upptäckt kvaliteten i den här fina så kallade utility iron som det heter i USA. I en text på pgatour.com rapporterade Jonathan Wall nyligen att den hamnat i väldigt många bagar på PGA-touren - trots att Srixon inte pröjsar spelarna en spänn för det.

Till en början var det bara några spelare som hade Z U65 i bagen, men allteftersom deras kollegor såg hur den levererade började fler och fler gå in i Srixons tourbuss och be att få en. Rob Waters, Tour Manager för Cleveland, Srixon och XXIO berättar: "Åtta-nio veckor i rad började ett par-tre nya killar spela med den".

I förra veckans AT&T Byron Nelson hade 21 spelare en Z U65 eller Z U45 (föregångaren, rent kosmetisk skillnad) i bagen — jämfört med bara 12 klubbor från närmaste konkurrent. Faktiskt har Srixons utility iron varit nummer ett på touren de senaste 12 månaderna!

"Det var inga problem att få våra kontrakterade spelare att använda den", sade Waters. "Det som verkligen gjorde skillnad var när de andra spelarna började få upp ögonen för den. Det här är killar som brukar prova grejer och när de hittar något de gillar så hamnar den i bagen och stannar där".

De flesta har en järntvåa eller järntrea, men några har till och med järnfyror och järnfemmor. Ernie Els har till och med bett att få testa en järnsexa!

Tekniskt sett är Z U65 en järnklubba med ett ihåligt, smitt huvud i mjukt kolstål och med en tunn och höghållfast träffyta, vilket ger hög bollhastighet, låg tyngdpunkt och hög utgångsvinkel. PGA-tourspelarna och jag är rörande överens om att den är mer lätthanterlig än en hybrid. Jag lär inte byta bort min i första taget.

Länkar