När Cobra Golf lanserade sina extrastora King Cobra-järnklubbor i början på 90-talet var det många som över en natt gick från att förbanna sina järn till att älska dem. På den tiden fanns inte mycket hjälp att få av de tunga muscleback-järn som var vanligast eller de måttligt perimeterviktade huvuden som trots utseendet inte hjälpte mycket.

Jag och många andra fick en uppenbarelse när de stora King Cobra-klubborna gjorde att en vinglig sving ändå kunde producera slag som gjorde att bollen hamnade på eller nära greenen i stället för i tjockruffen eller djupa bunkrar. Det var föga överraskande att de var riktiga bästsäljare i ett par år innan konkurrenterna hann ikapp dem.

När nu Cobra Golf lanserar järnklubbor med namnet KING Oversized är det en vink till de klassiska King Cobra-järnen och ännu ett steg framåt för spelare som behöver lite hjälp av sina järnklubbor. Det här är Cobras största huvud på en järnklubba – och dessutom den största så kallade Sweet Zone som man levererat.

Oversize-profilen och den avancerade teknik som ingår i huvudet ger en mycket lättspelad järnklubba som ger dig massor av längd utan att för den skull kompromissa med de förlåtande egenskaperna eller kontrollen över bollflykten

Tekniken bygger på en helt ny PWRshell-teknik som ger en mycket lågt placerad tyngdpunkt för mer hjälp att få upp bollen i luften. Träffytan är både tunn och lätt, vilket gör att trampolineffekten är så hög att den ger massor av bollhastighet över hela träffytan = mer längd!

Med en helt ihålig konstruktion av det stora huvudet ska ljudet vara mjukt, men ändå stabilt och frästa grooves i träffytan ger maximal backspinn och kontroll över bollbanan. Dessa är också progressiva och på de längre järnen ger V-grooves mindre spinn för bättre längd medan de korta järnen har U-grooves som ger mer kontroll på inspelen. Gapwedge och sandwedge har grooves som ger extra spinn på de korta slagen kring greenerna.

En hålrumskonstruktion med flera olika material och en helt ny badge i aluminium sparar vikt, vilket sedan via volfram-vikter med extremt hög densitet kan placeras i tån för att ge en låg och centralt placerad tyngdpunkt i det extrastora huvudet. Och det är den tyngdpunktsplaceringen som gör mest för att hjälpa vanliga golfspelare med lite vingliga svingar.

KING Oversized är tillgängliga nu för både höger- och vänsterspelare. För sex järnklubbor (du kan välja setup från järnfyra till sandwedge) med stålskaft får du betala 8999 kronor. Vill du ha grafitskaft får du lägga på en tusenlapp. Stålskaften är True Temper XP 85 och finns som standard i stiff och regular medan grafitskaften är UST Recoil 460 ES och dessutom finns i ett light-flex.

Länkar