Jag har själv spelat P790 ett bra tag nu. Har ett otal järn att välja på i garaget, men P790 har hittat den där sweetspot mellan fantastisk känsla, lagom mycket hjälp och ett utseende som verkligen tilltalar ögat även för spelare som kanske annars skulle välja ett blad eller halvblad. Jag är heller inte ensam om att gilla P790. Över en miljon set P790 säger TaylorMade att man har sålt – och kunde ha sålt fler om produktionstakten hunnit med.

När jag så fick chansen att prova nya P790 i England i förra veckan var det en lättnad att upptäcka att man inte "lagat något som inte var trasigt" utan bara finjusterat detaljerna i det som ju redan är en klockren produkt.

Varsam uppdatering av en klassiker
Det är liksom tidigare en ihålig konstruktion med smidd träffyta som stöds av TaylorMades SpeedFoam. Här finns också en Thru-Slot Speed Pocket som gör att mina tunna slag precis som med gamla P790 utan problem lyfte och flög nästan lika långt som de bra träffarna. I kategorin Players Distance levererar P790 också som väntat riktigt bra längd.

Finjusteringarna av nya P790 handlar om att ta itu med de saker som en del spelare ändå anmärkte på. Främst topplinjen, offset och de kortare järnens form. Sulan har ny utformning för att inte gräva ned sig så mycket och den progressiva utformningen gör att de längre järnen har progressivt mindre offset och bladlängden är lite kortare i scoringjärnen. En finslipad topplinje är pricken över i som gör att de som inte redan köpt P790 nu kommer att få svårt att värja sig mot ha-begäret till en klubba som är så här bra.

Förvisso är skillnaderna inte stora. Jag jämförde klubborna sida vid sida och då kunde man skönja skillnaderna, men efter att ha slagit massor av slag med gamla P790 är det tveklöst så att det är mer en facelift – en evolution snarare än en revolution.

Tekniskt sett är det fortfarande ett ihåligt huvud i 8620 kolstål, fyllt med SpeedFoam som stöder en träffyta som nu är sju procent tunnare, vilket ger högre trampolineffekt. Här finns nu också en så kallad PICT (Progressive Inverted Cone Technology) som ökar precisionen och minimerar högersläpp med de långa järnen. Enligt TaylorMade ska ljudet och känslan vara bibehållen, men det är inte exakt samma ljud.

På insidan har TaylorMade fyllt nya P790 med mer volfram så att tyngdpunkten nu är ännu längre bak. Det kunde faktiskt skönjas lite på launch angle när jag provslog järnen. De nya järnen kom ut högre och även om längden inte skiljde så mycket så gjorde den påföljande skarpare landningsvinkeln att det blev bättre stopp.

Från och med sjätte september kan du köpa nya P790 som då levereras som standard med det sköna, vibrationsdämpande TT DG 105 VSS (eller likaledes sköna grafitskaftet UST Mamiya Recoil 760/780 ES SmacWrap). Båda med Golf Pride Tour Velvet 360-grepp och priset blir 13999 med stålskaft, 16099 med grafitskaft.

P790 UDI
Till nya P790 kommer också en ny P790 UDI som liksom "lillebror" är en ihålig klubba med massor av teknik, bl.a. SpeedFoam i ett ihåligt huvud som nu har MIM-volframviktning som ger större motstånd mot vridning. Den ultratunna och smidda träffytan har Inverted Cone Technology som gör klubban mer förlåtande samt optimerar bollhastigheten över hela träffytan. Thru-Slot Speed Pocket ger även här högre bollhastighet och mer förlåtande egenskaper.

Jag provade även P790 UDI, men den fanns bara med HZRDUS Smoke Black och det är inget favoritskaft. Jag ville gärna haft samma skaft som i järnen, men det fanns inte vid testtillfället. Priset är 2499 kronor och det ska finnas massor av custom-alternativ så den sjätte september när klubban kommer till shoparna kan du säkert hitta nåt som passar dig.

En riktig raket - som kostar därefter!
Liksom många andra tillverkare har TaylorMade tagit fram en järnklubba där man inte sparat på krutet över huvud taget. Helt nya P790 Ti är en klubba med ultrapremiummaterial och så mycket teknik att det inte får plats "under huven". Tvärtom har man satt dit en enorm volframvikt – på utsidan!

Där P790 är en klubba för massorna med bra utseende och bra prestanda är P790 Ti en "extreme performance"-version av P790. En spelförbättrande järnklubba som ser ut som en klubba för bättre spelare där man fokuserat på det kritiska förhållandet mellan bladlängd, offset och topplinjens bredd.

Som namnet antyder är P790 en titanklubba. Titan har hög hållfasthet och är väldigt lätt och därför har TaylorMade kunnat klämma in hela 119 gram volfram – nästan häften av massan i huvudet – i klubban sula och därmed sänkt tyngdpunkten rejält. Att den är fullt synlig på baksidan är heller ingen nackdel – det är tvärtom riktigt snyggt.

P790 Ti är försedd med Thru-Slot Speed Pocket, vilket med den tunna träffytan resultetat i TaylorMades mest flexibla Speed Pocket hittills. Här finns också en Progressive ICT-design samt har även järnåttan försetts med en Speed Pocket för mer konsekventa slaglängdsaintervall i setet.

Där nya P790 i delar har blivit mer kompakt har P790 Ti jämfört med gamla P790 ett något längre blad (två millimeter), högre träffyta (två millimeter) och en halv millimeter mer offset. Här finns också en något bredare sula med mer bounce. Tillsammans gör detta att klubban sannolikt tilltalar den kategori av spelare som gärna vill ha en snygg klubba, men behöver lite mer hjälp.

Det finns dock en sak till som man behöver om man ska köpa nya P790 Ti när den kommer åttonde november. Ett set P790 Ti landar på 32999 kronor med stålskaft (Nippon 950GH NEO som standard) eller 35999 kronor med grafitskaft (Mitsubishi MMT). Båda har Golf Pride Tour Velvet 360-grepp, men både grepp och skaft kan naturligtvis bytas vid en custom-beställning.

Länkar