I all marknadshype som sköljer över oss är det uppfriskande att för en gångs skull faktiskt se en teknisk utveckling som faktiskt har en påvisbar effekt. TaylorMades TP5/TP5x är en boll som levererar häpnadsväckande siffror inte bara för proffs utan även oss vanliga dödliga. Dock främst på järnslag eftersom dagens drivers redan levererar motsvarande teknik som TaylorMade byggt in i sina nya bollar TP5 och TP5x.

När jag testade dem på Ibis Club i West Palm Beach så var jag till en början inte mer imponerad än jag brukar vara av premiumbollar med mjuk känsla och skönt spinn när jag slog lite chippar och pitchar vid en av övningsgreenerna.

Efter en genomgång av den nya bollen levererad av TaylorMades Eric Loper, chef för golfbollsutveckling, hade jag en viss förståelse för hur det går till att göra en boll som fungerar bättre från tee utan att tappa sina utmärkta egenskaper kring greenerna. Det är nämligen inte svårt att göra en boll som går längre. Det är bara svårt att göra det inom golfreglerna och med bibehållen känsla.

Det börjar med en tredelad kärna, det som kallas Tri-Fast Core, med mycket låg kompression, som tillsammans med en progressivt hårdare yttre kärna och mantel och ytterskalet minskar spinntalet och ökar bollhastigheten på slag med klubbhastighet över 70 mph där konstruktionen "skrubbar bort spinn" för mer längd.

De två återstående lagren är det så kallade Dual-Spin Cover med 322 dimples, ett styvare TP-innerskal och ett mycket mjukt, gjutet uretanskal. På chippar och pitchar kan wedge-grooves greppa det yttre skalet genom att det inre skalet "håller emot" i träffen.

Hela TP5-bollen känns också skön och mjuk, medan TP5x har samma egenskaper, men en fastare känsla för de som föredrar den känslan. Dock inte alls så hård som t.ex. den Pro V1x som jag jämförde med.

TaylorMade menar att den här tekniska konstruktionen ska göra att bollen presterar bättre från tee till green. Den ska ha högre utgångsvinkel, 1-2 grader, spinna mindre (500-1000 rpm mindre med järn) och därmed ha mindre luftmotstånd. I ett robottest har bollen 3,4 mph högre bollhastighet än Tour Preferred-bollen när den når den högsta punkten i bollbanan och får därmed också motsvarande extra längd.

För min del syntes den största skillnaden i ett litet test där jag med en järnfemma fick slå några slag med en ProV1x och sedan lika många slag med en TP5x. Jag tyckte mig känna att TaylorMade bollen var något behagligare, men i övrigt tyckte jag inte att det var någon större skillnad. Trackman tyckte däremot att skillnaden var stor.

Häpet kunde jag se hur snittet på fem slag med varje bolltyp gav en skillnad som inte bara var markant, den var så tydlig att jag verkligen fick påminna mig om att jag ju faktiskt själv slagit de tio slagen och inte förändrat min sving nämnvärt under serien. I bildgalleriet ovan ser du själv siffrorna: högre bollhastighet (bollen får mer energi eftersom den är kvar längre på bladet), högre utgångsvinkel (bollen lämnar bladet senare, d.v.s på väg upp) och skillnaden i carry är drygt 13 yards. 13 yards!!! Samma klubba, samma människa och (i princip) samma sving.

Som nackdel i det hela finns några detaljer. En som inte är så liten är priset – som premiumboll är den såklart inte billig, 529 kronor per dussin, nästan lika dyr som ProV1/ProV1x. En annan detalj är att man skryter med designen på förpackningarna, men för mig är det vita, svarta och blåa/gråa trist och oinspirerande och lär inte locka till något köp i sig. Men det får däremot sägas vara en mycket liten detalj.

Om du tänkt spela en premiumboll i år och inte måste spela ProV1 eller ProV1x – som i årets version också är utmärkta bollar – så kan det vara en god idé att titta på TaylorMades bollar. De kontrakterade spelarna har förvisso betalt för att säga det, men Jason Day bytte direkt eftersom han tyckte att hans gamla boll var "outdated". Garcia slog två slag och var sedan nöjd. På frågan om han inte ville testa vidare sa han, "jodå, det kan jag väl göra, men det spelar ingen roll. Den bollflykten och de siffrorna. Det är klart". Och du kan själv se nya stjärnan Jon Rahms intryck i videon ovan.

Länkar