Femdelsbollar är inget nytt för TaylorMade. Men nya TP5 och TP5x är en rejäl vidareutveckling jämfört med föregående modeller, Tour Preferred och Tour Preferred X – som båda var riktigt bra bollar. Läs om hur tekniken kan hjälpa ditt golfspel och hur du själv kan få chansen att prova ett trepack – helt gratis!

Toursiffror
Några som inte behöver oroa sig för priset på bollar är de kontrakterade tourspelarna. De har också den fördelen att när de vinner på touren så får de välja ett personligt nummer på bollen i stället för de sedvanliga 1, 2, 3, 4 (och ibland 5, 6, 7, 8).

När Rory McIlroy nyligen skrev på för TaylorMade hyllade han alla sina nya klubbor, men var mest glad för sin nya TP5x, som han menade var nåt helt annat än den boll han spelade innan. "Jag slog några slag med TP5x och kände direkt att, 'Jösses. Det är det här jag har saknat hela tiden.'" Han har nummer 22 – som han menar betyder våga och vinn samt kraft. Hans egna egenskaper. Och så gifte han sig med Erica Stoll den 22 april.

Jason Day kör med sitt födelseår, 87 på sin TP5x. Dustin Johnson hade tidigare 32, men bytte till TP5x med bara en helt vanlig etta. Han gillar siffran ett – både för att han vill enputta allting och så är han ju världsetta. Justin Rose gillar siffran 9 som är frugans turnummer, så han har dubblat upp och spelar med 99 på sin TP5. Dessutom har han 99 i guld – samma färg som hans OS-medalj.

Sergio Garcia har haft flera olika personliga nummer på sina golfbollar. Från 22 till 10 och sedan 49 – det nummer han vann US Master med och som är hans mors födelseår. Efter segern där har han nu bytt till nummer 17 på sin TP5. Varför? Tja, kanske för att det är det år han vann sin första Major-seger, det år han gifte sig och det hål han gjorde hole in one på i Players Championship nyligen. Han har dock nummer 17 i grönt så ni får själva gissa vilket som var viktigast för honom.

Fundera på de här siffrorna medan du läser mer om TP5 och TP5x-bollarna. När du tänkt klart ska vi på Kittad för Golf ge dig chansen att prova ett trepack bollar helt gratis.

Vad gör då TP5 och TP5x så bra?
Att bollarna är bra är det ingen tvekan om. De har redan sopat hem två WGC-tävlingar, US Masters och hjälpt Jon Rahm att skjuta upp på världsrankingen som en raket. Men vad är det rent tekniskt som gör dem så bra?

De nya TP5 och TP5x har en patenterad femdelskonstruktion som rent tekniskt gör att de aktivt kan ge mer längd med driver och järnklubbor samt bättre kontroll och spinn – utan att offra den prestanda som de levererar kring greenerna.

Den unika fördelen med både TP5 och TP5x börjar med den egentutvecklade femdelskonstruktionen som TaylorMade är ensamma om. Med bara tre eller fyra delar måste tillverkarna kompromissa – och välja wedge-prestanda eller längd, eller fokusera på längd med driver/järnklubbor eller kontroll kring greenerna.

Genom femdelskonstruktionen i TP5 och TP5x kan bollarna maximera längden med driver och järnklubbor samtidigt som de levererar kategorins bästa prestanda med wedgar och spinn kring greeenerna.

Detta lyckas TaylorMade åstadkomma genom en unik, progressiv konstruktion där man arbetat med storleken, kompressionen och materialen i varje lager, vilket gjort att man kunnat skilja längd med driver och järnklubbor från spinna med järnklubbor och wedgar– en formel som helt bygger på femdelskonstruktionen och är omöjlig utan den.

Tri-Fast Core
Innerst finns en så kallad Tri-Fast Core – en kärna med mycket låg kompression (25 för TP5x och 16 för TP5) samt en progressivt styvare yttre kärna och mantel. De här tre lagren samverkar för att ge lägre spinntal och högre bollhastighet. Den här gradvisa utvecklingen är det som gör TaylorMades Tri-Fast Core så unik, där den bygger upp hastigheten genom öka energiöverföringen från träffytan till bollen och levererar otrolig längd på fulla slag.

Dual-Spin-skal
TP5 och TP5x har båda ett så kallat Dual-Spin-skal med ultramjuk, gjuten uretan och ett styvare inre TP-skal. Det här systemet skapar idealiska förhållanden för kontroll kring greenerna där det hårdare innerskalet tvingar in det mjuka uretanskalet i wedgens grooves för att ge maximal spinn. Resultatet är ett multilagerskal utformat för extrem längd utan att några kompromisser gjorts med känslan eller kontroll kring greenerna.

Kompletta prestanda från tee till green
Redan från början bestämde sig TaylorMades ingenjörer för att jobba bort de kompromisser som tidigare golfbollar tvingats acceptera. Målet med TP5 och TP5x var att skapa en boll som var längre, rakare, bättre i vinden och mer responsiv kring greenerna. Med femdelskonstruktionen kan spelaren få en boll som är optimal för alla slag på golfbanan – en boll som är noggrant utvecklad för att ge maximala prestanda med alla klubbor i bagen.

TaylorMades kontrakterade tourspelare, med flera av de största världsstjärnorna, har också dragit sitt strå till stacken. I utvecklingen av TP5 och TP5x har man jobbat för att leverera en boll som de skulle välja oavsett vilket slag de står inför. Både TP5 och TP5x kan hålla det här löftet – med otrolig längd från tee, klassens bästa längd på fulla järnslag samt enastående spinn och kontroll kring greenerna. Med TP5 och TP5x har TaylorMade levererat fem delar och noll kompromisser.

Förre världsettan Jason Day sade det som alla tänkte, ”Den här bollen får min gamla boll att verka antik”.

Se videoklippet där TaylorMades sinnrika utvecklare förklara mer i detalj varför TP5 och TP5x ger DJ, Garcia, Day, Rory och de andra en tydlig fördel.

Ska du välja TP5 eller TP5x?
TP5 och TP5x ger båda kompletta prestanda från tee till green med hjälp av den patenterade femdelskonstruktionen med Tri-Fast Core och Dual-Spin-skal som ger spelarna bättre prestanda där det ger störst utdelning– mer längd och mer spinn med wedgarna. Övriga egenskaper är mer subjektiva och därför har TaylorMade givit spelarna två alternativ. TP5x har en något fastare känsla och lite högre utgångsvinkel medan TP5 har en mjukare känsla med medelhög utgångsvinkel.

Du kan köpa TP5 och TP5x i din golfshop eller online och priset är 529 kronor per dussin. Några av våra läsare ska dock få prova bollarna utan kostnad. Allt du behöver göra är att kommentera Facebook-inlägget och berätta vilket nummer du själv skulle välja om du vunnit på touren och varför du skulle välja just det numret. De fyra bästa/roligaste/fyndigaste kommentarerna belönas med ett trepack av det som just nu kan vara världens bästa boll.

Länkar