Den ikoniska "pricktabellen" med olika färgkoder för klubbornas längd och lie har nog de flesta sett. Men idag är "custom fitting" av klubbor en hel vetenskap och alla tillverkare satsar stort på att du ska få dina klubbor utprovade i stället för att bara ta ett set på hyllan i shopen.

TaylorMade, Titleist, Cobra och Callaway har alla satsat på en avancerad svingstudio med diverse tekniska finesser som ska underlätta för utprovaren, men PING har valt en annan väg.

Med nya nFlight Motion kan utprovaren göra en custom fitting både snabbare och enklare än någonsin tidigare. Genom att sätta en SkyPro Golf Swing Analyzer på klubban och låta dig slå tre bollar kan de med sin egenutvecklade nFlight Motion-programvara få en grafisk rekommendation på en iPhone eller iPad.

Själva SkyPro-enheten – som är densamma som du kan köpa och ha som träningshjälpmedel – sätts på skaftet precis under greppet och registrerar ett antal svingvariabler, som klubbhastighet, övergång och hur skaftet lutar i träffen – vilka sedan tuggas igenom av nFlight Motion-programvaran som därefter spottar ur sig rekommendationer för loft, skaftflex och skaftmodell. Efter en inleande rekommendation använder utprovaren sedan PING:s Shaft Visualisation Chart för att hitta andra skaft, både från PING och andra tillverkare.

Bengt Samuelsson som jobbar som utprovare på Alecs Golf tipsade Kittad om nya nFlight. Bengt prisar tekniken för sin enkelhet och möjligheterna att se passande skaft utöver de som levereras av PING själva. Det är dock inte så enkelt att vem som helst kan skaffa en Skypro och börja prova ut själv – dels licensieras programvaran endast till utprovare och dels ger utprovarens erfarenhet och yrkesskicklighet minst halva värdet i processen.

Länkar