Vi är nu ganska många som spelat golf i klassiska Tour360-skor och det är ingen överdrift att kalla den för Adidas flaggskeppsmodell. Det är därför föga överraskande att man vårdar sin klenod väl och den nya Tour360 XT är en varsam vidareutveckling snarare än något helt nytt.

Nytt är den nya yttersulan som gett skon dess tillnamn – XT står för X-Traction och ska ge ett så kallat multi-directional grip i svingen. X-formade dubbar ska ge större stabilitet i svingen och bättre fotfäste i ojämna lägen. Trots att det nu är ett par mjukspikar färre så är det utan tvekan utmärkt fotfäste. Jag har spelat några rundor där jag fått svinga på såväl lite vårkladdigt gräs som på utslagsmattor och stått hur stadigt som helst.

Den nya Insite-socklinern är en bra grej som gör att plösen inte halkar snett och foten sitter riktigt bra med det där "suget" när man väl fått på sig skorna. Det är dock inte utan att man saknar Boa-snörning när skosnörena går upp för sjuttielfte gången. Jag som har ortopediska sulor hade heller inga problem att få plats med dem i skon – vilket kan antyda att de är en aning stora relativt skonumret.

Med det välkända X-Torsion-systemet som håller foten på plats är det en mycket stabil sko som utöver de hårda värdena också är både snygg och skön. Dels bidrar det härligt mjuka skinnet till känslan och dels får man en skönt fjädrande effekt av den omdesignade Boost-mellansulan som komprimeras i steget och sedan hjälper till och "skjuter ifrån" när man går vidare. Det här är Adidas Tour360 XT:s största "selling point" skulle jag säga.

På många Adidas-skor från förr har jag haft problem med slitage där hälen glappar lite och åker upp och ned. Adidas Tour360 XT har löst detta åt mig på två sätt – dels satt foten som gjuten i skon och jag kände knappt av något glapp alls trots att mina fötter är lite skumt formade. Dessutom har man frångått textilen där och i stället satt dit en robust skinnbit som lär hålla för en hel del slitage.

Ska man klaga på nåt så är det att den futuristiskt designade sulan, med en öppning under hålfoten, och mjukspikarna samlar upp en hel del skräp när man går på golfbanana. Det går rätt smidigt att pilla ut det mesta med en pegg, men här önskar jag att jag hade fått prova den här skons kusin, Tour360 XT SL med spiklös sula.

Dustin Johnson bombar ut bollen 300 meter när han har på sig sina Adidas Tour 360XT, men trots energiåterföring via Boost och både X-Traction och X-Torsion så upptäckte jag inga extra meter i min sving. Märkligt, hans längd kanske inte sitter i skorna då. Jakten på längd får gå vidare, men jakten på ett par snygga, sköna och stabila golfskor är slut. Här är de!

Om du också vill ha ett par Adidas Tour360 XT kan du springa till shopen med 2199 kronor i näven. Du kan välja på fyra färgkombinationer, tre med vit som bas och en med svart. Dock ingen med Boa-snörning som bara finns som alternativ för den spiklösa Tour360 XT-SL Boa. Det bytet kostar dig mjukspikarna, men du slipper också skosnören – och sparar tvåhundra spänn!

Länkar