Det finns numera en uppsjö olika system som gör det som annars är både krångligt och lite trist - det vill säga hålla reda på din statistik och sammanställa data om allt från snittlängder, greenträffar, fairwayträffar och allsköns annat. Den funktion som var coolast när Game Golf först dök upp på marknaden - grafisk visning av hur man spelar - är nu bara en kul bonus. Eller lätt irriterande, beroende på hur man spelar.

Arccos 360 är ett av de smartaste systemen på marknaden och efter en tids testande har det nu lärt sig hur jag spelar och kan med den utmärkta Arccos Caddie-funktionen ge tips på hur jag ska spela ett hål - baserat på mina "smarta längder" och hur jag har skött mig på banan tidigare.

Hungrigt på data
Enligt Cobra, som marknadsför Arccos 360 i Sverige och dessutom byggt in det i sina drivers med Cobra Connect-systemet, räcker det med fem rundor för att systemet ska kunna börja ge tips och efter 15 rundor börjar det bli användbart. Riktigt bra blir det såklart ju mer du spelar och därmed matar systemet med allt mer data.

Tyvärr är det bara i Cobras drivers som den lilla Arccos 360-pluggen sitter inuti greppet. Du som köper ett system får en låda med pluggar - där batteriet ska hålla minst två år - som du ska skruva in i det lilla hålet på greppen. De är dock relativt platta jämfört med Arccos förra generation, med undantag för putterpluggen som är både stor och otymplig, och inte alls sitter särskilt bra i det Pure-grepp jag har på min putter.

När pluggen trillade av puttern första gången hade jag tur och hittade den direkt, men andra gången lossnade den i bagen och jag brydde mig inte om att plocka upp den förrän jag kom in. Här måste jag erkänna att jag blev väldigt imponerad (och förvånad) när systemet ändå på något vis räknat mina puttar - och oftast räknat rätt.

Enkelt att korrigera
För det är just här som Arccos 360 fallerar mest i sin statistikinsamling. Den räknar ofta puttar som jag inte slår och ibland missar den någon enstaka kortputt. Även med pluggen på plats. Dessutom tror den ofta att min järnsjua är en sexa och tvärtom. Eftersom systemet är "live" går det dock snabbt och enkelt att direkt i appen justera antalet puttar och lägga till/dra ifrån något enstaka slag som missats.

En annan lite krånglig grej för en del kan vara att mobilen måste ligga i vänster framficka och "lyssna" på dina slag. Nu har jag ändå min mobil där, men den som inte är van vid det kanske inte gärna vill gå ut och spela med en fet iPhone 7 Plus i fickan. Fördelen är å andra sidan att du inte förväntas göra något själv. Game Golf kräver ju att man "taggar" den klubba man använder och Shotscope vill att man ska trycka på en knapp för att ange antal puttar och visa var flaggan står. Ingen katastrof, men för en man utan minne är det lite meckigt när jag glömt tagga sjuttielva slag eller inte tryckt på en enda puttknapp under en runda.

Appen fungerar också som en GPS och visar avstånd till framkant, centrum och bakkant samt kan agera banguide där man "nyper" för att zooma in eller ut, och sedan kan trycka på skärmen för att kolla avstånd till eller över hinder. För mig som enbart använder appen för statistik och inte tar upp den mer än för att snabbkolla att scoren är rätt har det också varit en väldigt batterisnål app, vilket är ett riktigt plus. Det går också utmärkt att pilla med Facebook, mail och annat utan att Arccos 360 tappar orken.

Vad ska man ha statistiken till?
Arccos själva menar att med hjälp av den insamlade statistiken ska du kunna förbättra dig 36 gånger snabbare än någon som inte har hjälp av statistik. Det må vara hur det är med den saken, men via en så kallad Dashboard-funktion på datorn kan man analysera siffrorna i värsta tourklassen.

Caddie-funktionen är kanske den mest imponerande funktionen. Arccos analyserar här min statistik - och miljontals andra slag som Arccos-användare slagit - och applicerar den på det hål jag spelar - och rekommenderar sedan olika spelstrategier för hålet samt förutspår ungefär vilken score jag kommer att få i snitt med de olika strategierna. Även om jag aldrig sett banan förut!

Arccos Caddie inhämtar även väderinformation, höjddata och annat, vilket gör att det här inte är tillåtet på tävling. Därför finns även en så kallad Restricted app, som är godkänd för tävling och som du kan samla in data med och använda som GPS-app.

Du måste spela minst fem rundor med Arccos 360 innan du får tillgång till caddie-funktionen och först när du spelat minst 15 rundor börjar det bli verkligt användbara råd. Om den här funktionen ska vara gratis eller en betalfunktion är inte säkert så passa på att testa den nu när den är fri för alla användare.

Användbar statistik - på riktigt!
Överlag måste jag erkänna att jag faktiskt använder Arccos 360 mycket mer än jag trodde att jag skulle göra när jag fick lådan för test. Jag har fört lite statistik tidigare, men tröttnat eftersom det dels varit lite tidskrävande och dels alltid blivit liggande utan att jag ens sneglat på statistiken. Appen saknade till en början lite smågrejer, som skryt via Facebook och annat, men det har nu kommit och de utvecklar den löpande samt har ett samarbete med Microsoft om datahanteringen så det känns tryggt för framtiden.

Du som vill köpa Arccos 360 kan göra det i din shop och priset är 2799 kronor. Det är inte jättebilligt, men väl värt det för dig som faktiskt tänker använda statistiken - både som härlig underhållning när det regnar och man drömmer sig bort till banan, och som underlag för din träning och för att tillsammans med din pro hitta de områden du ska fokusera på.

Länkar