Link annonserades redan i början på januari. Januari 2019 alltså. Det talades om leverans till sommaren och många förbeställde, men utvecklingen pågick – och pågick – och pågick – och först nu har jag själv lyckats lägga vantarna på ett testexemplar.

Arccos Caddie i sig är i mitt tycke det bästa sättet att föra statistik med smart teknik – pluggarna i greppen och den utmärkta appen fungerar riktigt bra och Caddie-funktionen som tipsar om spelstrategi är kanske mest en kuriosa, men inte så tokig ändå.

För den som har en stor mobil, eller för tjejer som har en snygg golfkjol, har problemet varit att systemet inte fungerat utan att man har mobilen i framfickan. För mig som ändå brukar ha mobilen där är det inget stort problem, men jag förstår absolut de som tycker att det stör.

Alla de som haft just detta som enda argument för att inte använda Arccos Caddie kan nu vädra morgonluft. Med en liten pryl som kallas Arccos Caddie Link fäst i bältet/fickan kan mobilen stoppas ned i bagen medan du spelar – och ändå få all den statistik du vill ha.

Link-enheten sköter det GPS-arbete som telefonen tidigare stod för och behöver bara ha fritt för sin mikrofon så att den kan lyssna efter dina slag. Förvisso kunde man redan tidigare lägga undan sin mobil och köra med Apple Watch, men att döma av vad användarna rapporterat har det inte fungerat helt smärtfritt.

Just smärtfritt är det att använda Link. Jag satte den i bältet, körde igång och spelade en runda. Inte nog med att den fångade in alla slag, den har också en ytterligare finess som jag inte ens visste om förrän jag fick ett tips. När man hålat ut trycker man på Link-dosans enda(!) knapp och det berättar då för Arccos var flaggan står så att man får puttstatistiken korrekt.

Jag spelade i fint väder och då kunde Link-dosan sitta i bältet, men enligt Arccos kan man hellre sätta den utanpå fickan om man har en jacka på sig. Inte provat, men det låter rimligt för att mikrofonen inte ska missa några slag. Det är viktigt att den sitter rätt så experimentera lite med det här om du inte kan ha den i bältet.

Jag som annars använder mobilens övriga GPS-funktioner kan sakna att titta på kartbilderna och se olika avstånd, men det är en smaksak. Liksom när man kör med mobilen är Arccos Caddie bra på allt utom puttar – ibland räknar den för många, ibland för få, men det är inte så meckigt att fixa. Med Link kan mobilens Bluetooth också användas för att köra en trådlös högtalare för den som gillar att spela till musik.

Så har vi kommit till Arccos Caddie Links enda riktiga nackdel. Den kostar 99,99 euro och det ingår då inte en enda sensor eller något annat utom en liten mikro-USB-sladd. Du kan dock glädja dig åt både gratis frakt och att du har 30 dagar öppet köp.

Länkar