Bushnells lasermätare är så dominerande bland spelare och caddies på tourerna att det ofta bara är någon enstaka spelare som använder något annat. Och jag förstå varför. Jag har provat många modeller, men hållit fast vid Bushnell. Först en gammal häck från förr, innan jag för några år sedan bytte till Tour V3 – som jag var riktigt nöjd med länge – och nu är det dags att ta steget upp till den allra senaste modellen: Tour V4 Shift (finns även en vanlig Tour V4 utan slope-mätning).

Vad är slope?
För den som inte vet vad "slope" är så handlar det alltså om att inte bara via ljusets hastighet räkna ut exakt hur långt det är till flaggan – utan också hur mycket den "effektiva längden" är till flaggan spelmässigt. Detta blir möjligt genom att lasermätaren har en inklinometer, det vill säga en manick som mäter hur mycket du lutar mätaren uppåt eller nedåt. Via en egenutvecklad formel ger mätaren sedan dig den siffra som du ska välja klubba efter.

Slope är en mycket smart funktion, och än bättre blev den när regel 14-3 ändrades så att en mätare fick ha denna funktion under förutsättning att den inte användes för tävlingsspel och handicapgrundande rundor. Förut var det sällsynt att golfare hade en Slope-mätare, men det blev vanligare när Bushnell först lanserade sin Tour X, med två utbytbara fronter där en av dem gjorde den godkänd enligt reglerna och alltså ännu vanligare efter regeländringen. Även om du inte får använda slope-funktionen på tävling så är det ett utmärkt sätt att lära sig hur mycket (hur lite, faktiskt) det skiljer när det är uppför eller nedför.

Slope on – slope off
Det mest är sig likt från Tour V4 Shift, den föregående modellen, men där höll man in huvudknappen för att ställa om från slope-mätning till tävlingsläge. Det fungerade utmärkt, men ingen annan kunde se vilket läge du hade valt – och om du glömt vad du hade för läge sist kunde du inte heller veta det utan att skjut mot ett mål och titta i sökaren.

Nya Tour V4 Shift har i stället en skjutbar brytare på sidan som täcker ordet "SLOPE" när du stängt av slope-funktionen. Det har den fördelen att både du och alla runtomkring dig kan se att din lasermätare inte är i slope-läge och det råder därför ingen tvekan om att den är godkänd för spel på tävling. En ack så liten, men ändå viktig detalj.

Kvalitet står sig
I övrigt är det mesta sig likt. Tour V4 Shift har samma format och ergonomiska design med bra greppytor på ovansidan och undersidan. Den har den utmärkta pinseeker-funktionen som ger dig det närmaste målet – viktigt om du skjuter mot en flagga med föremål bakom och dessutom Jolt-funktion som vibrerar när lasern har låst på flaggan.

Med fem gånger förstoring och utmärkt optik är det lätt att träffa flaggan när man trycker på huvudknappen ovanpå lasermätaren. Det kunde vara lite tydligare text i displayen, men överlag är den helt OK. Enligt Bushnell ska det gå att använda den från fem till 1000 yards – men det räcker kanske att säga att den utan vidare ger dig de avstånd du behöver på golfbanan.

Som tidigare kan man ställa fokus med en ring på sökaren och det fungerar bra, även om den är bra trög. Vilket iofs är bra så att den inte ändras av sig själv. Jag hade dock gärna sett en "djupare" placering av sökaren eftersom jag tidigare haft glasögon och är van att köra in lasern mot dem. Nu kör jag in den i ögat i stället och hade gärna haft en bättre buffert där.

Tål regn
Tour V4 Shift är regnsäker (inte helt vattentät dock, så mät inget under vatten) och levereras i den karakteristiska silvergrå/röda väskan som är mycket smidig att hantera, med ett gummiband som håller den stängd på banan och en dragkedja som kan stängas efter rundan. Samma CR2-trevoltsbatteri som vanligt driver lasern – och det har fungerat bra i många år, även om det är lite irriterande att köpa nytt batteri för 60-70 kronor lite då och då.

Överlag är det här en mycket kompetent liten lasermätare som trots sitt relativt höga pris på 4199 kronor sannolikt kommer att bli Bushnells mest sålda lasermätare tillsammans med den vanliga Tour V4 utan slope. Jag är i alla fall väldigt nöjd med min. Eftersom Bushnell också är Ryder Cup-sponsor kommer du sannolikt att lägga märke till deras imponerande displayer i shoparna – den blå-gula Ryder Cup-modellen är dock "bara" den vanliga Tour V4.

Länkar