Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge heter det. Och fyra år för att vänta på Callaways nya Apex 19-järn var verkligen inte för länge. Redan den ursprungliga Apex var en härlig järnklubba som vårdade det gamla Hogan-namnet väl och levererade härlig känsla kombinerat med bra prestanda.

Kompakt huvud och bättre bollträff
När nu nya Apex 19 dyker upp så måste Callaway ju ha något mer att erbjuda än bara ett nytt namn och lite flashigare design. Och det kan jag lova att de lyckats med! Dessutom gör den skönt kompakta formen på huvudet att man fokuserar bättre på bollen, vilket också bidrar till bättre bollträff.

Apex 19 är en distansklubba riktad till bättre spelare och ser också proffsig ut. Matt krom är ingen supersexig finish, men funkar bra med de svarta detaljerna. Det finns även en så kallad Smoke-version av Apex 19 och den låter coolare, men jag har inte sett den i verkligheten. Överlag är jag dock skeptisk till såna grejer eftersom den svarta finishen ju obönhörligen kommer att slitas ned och så se repig och trist ut.

Good vibrations!
Huvudet på Callaways Apex 19 är som sig bör för en klubba i den här klassen smitt. Kolstålet som använts har också försetts med små mikrobubblor av uretan, vilket absorberar oönskade vibrationer i träffen utan att du behöver offra bollhastighet. Till det kommer det utmärkta Elevate-skaftet som med en intern skumbeläggning ytterligare dämpar vibrationer och bidrar till den sköna känslan.

Varje huvud är individuellt utformat för att ha optimala egenskaper och ned till järnåtta innebär detta att klubborna har en 360 Face Cup, vilket ger hög trampolineffekt över en stor del av träffytan. Det här ger riktigt bra längd och när jag testat tre klubbor (järnfem, järnsju och järnnio) har jag i princip kunnat använda femman som en driving iron. Den går löjligt långt och är hur lättspelad som helst.

Scoring de luxe
Järnnian har en mer kompakt form och känns verkligen som en scoring-klubba där andra distansklubbor ofta har lite för feta korta järn. Callaway har också försett de kortare järnen med VFT Face i stället för de längre järnens 360 Face Cup. Detta sägs ge bättre spinnkontroll och att döma av mina resultat från några rundor så ligger det nog något i det löftet.

Det lättspelade egenskaperna bygger också sannolikt på den dolda volframvikt som finns i huvudet. Callaway kallar detta för Metal Injection Moulding och även här har varje huvud fått sin vikt placerad exakt för att ge optimala förutsättningar.

Orena träffar – som var förvånansvärt få med de här järnen – gav bra längd och överlag är Callaways Apex 19 helt i klass med de TaylorMade P790 jag annars spelar. Faktum är att jag slog Apex 19-järnen lite längre, men jag ska erkänna att jag gav mig på bollen rejält bara för att kolla om det skulle kosta något i bollträff/riktning. Men inte då. Lim efter lim trots ett ynka halvset!

De minskade vibrationerna känns inte bara i händerna. De små mikrosfärerna, luftfyllda uretanbubblor, bidrar också till att motverka det annars lite tunna ljudet i ihåliga och perimeterviktade klubbor. Därför har Apex 19-järnen också ett mycket mer tilltalande ljud än gamla Apex 16.

Enda nackdelen – priset
Ett aber är att nu när jag fallit pladask för de här järnen så upptäcker jag att prislappen är ganska saftig. Det är förvisso högteknologiska pjäser, men tolvtusen för sex järnklubbor är ändå rätt mycket. Å andra sidan var det ju de där limmen som blev till birdies ... äh, pengarna ska ju rulla!

Länkar