När Callaway släppte sin första Big Bertha blev det stor uppståndelse. Jag, liksom alla andra, föll pladask för först Warbird och sedan uppföljarna Great Big Bertha och Biggest Big Bertha. Det var klubbor man bara *måste* ha och som de ballongdrivers de var levererade de långt bättre än de svårspelade persimmonklubbor som inte längre hade ens en avlägsen chans att ta en plats i bagen.

High Tech Bonanza!
Med en ny golfboom är det sannerligen vältajmat av Callaway att lansera lättspelade klubbor för nybörjare eftersom det både blivit många nybörjare och många som tagit upp golfen igen – precis den typ av spelare som de här klubborna passar bäst för.

Drivern, spoonen och hybriden som Callaway vänligt nog lånade mig (nu tyvärr tillbakaskickade för de hade varit perfekta i min bag jag brukar låna ut till folk med högre handicap) är alla försedda med offset så det heter duga. Drivern har inte bara offset, den har en massa annan teknik som hjälper till både att hålla bollbanan rakare och att rädda orena träffar.

Tekniskt sett har nya Big Bertha B-21-drivern mycket gemensamt med Callaways toppsäljare i år, Mavrik, med en AI-designad Flash Face SS21 som ger hög bollhastighet över större delen av träffytan och den nu välbekanta Jailbreak Technology som riktar energin framåt genom bollen i träffen. Med tyngdpunkten lågt och närmare träffytan levereras också mindre spinn, vilket Callaway säger ska ge rakare och mer konsekventa resultat. Högteknologiskt så det heter duga!

Snyggare än väntat!
Först och främst ska det sägas att Callaway har lyckats enastående väl med utseendet. Jag var rädd för att huvudets offset skulle få mig att knappt ens vilja ställa upp till bollen, men ärligt talat har företagets designers lyckats trolla med knäna och huvudets form och färg gör mycket för att dölja huvudets offset precis så mycket att det inte stör mig så mycket, men ändå ge spelare med slice-problem lite extra självförtroende.

Faktum är att det är en riktigt snygg klubba (enormt mycket bättre färgsättning än Mavriks hemska orange och svart). Och det gäller även dess "lillebror" spoonen som är försedd med sina egna tekniska finesser och även den kommer att göra många spelare själaglada när de kan få bollen att flyga – rakt dessutom – från fairway. Även om det inte lär vara många Big Bertha B-21-spelare som går för par 5-hål på två så gjorde jag det och enda problemet var att jag slog för långt(!) ett par gånger. Det ska dock sägas att hybriden inte är så snygg – men vilken hybrid är det?

Resultatet
Som väntat var det inte mycket letande på högersidan. Å andra sidan var det heller inte mycket letande på vänstersidan! Tvärtom var det massor av raka slag på fairway och de gånger jag missade fairway var hybriden kanon från såväl lättruff som tjockare ruff. Längdmässigt finns inte heller något att klaga på trots att regular-skaften kanske inte är riktigt rätt för mig.

Det var också kul att kunna lita på att högersidan var fri. Ibland brukar jag vilja slå en "lång-hook", en klassiker som jag hittade på för många år sedan för att stjäla några extra meter, men nuförtiden brukar den ofta bli ett högersläpp och en förlorad boll. Med Big Bertha B-21 var den tillbaka, längsta slaget mättes till 256 meter från mätpunkten, men det känns som att den nog färdades närmare 300 meter med den enorma bananhook den hade från långt utanför högersidan på fairway. Oh, well – lite kul får man ju ha också.

För spelare med lägre svinghastighet lär den låga totalvikten och de lätta och mjuka skaften göra mycket för att få upp längden. Med offset, de förlåtande egenskaperna och det så tilltalande utseendet kommer också ett bättre självförtroende och många kommer att våga trycka till bollen mer och på det sättet få ännu bättre längd.

Utlåning
En kamrat som ibland har lite trassel med högersidan lånade klubborna och gillade själv klubborna, både utseendet och färgen. Han var till skillnad från mig också imponerad av hybriden och trivdes med klubbornas offset. Kommentarerna från killarna i hans gäng handlade också mycket om hur snygga klubborna var.

Om det var nyhetens behag eller rent faktiskt klubbornas förtjänst är oklart, men det blev flera sänkningar i rad med Big Bertha B-21 i bagen i stället för hans gamla SLDR (inte riktigt lika lättspelad) och det byggde mycket på att han knappt missade en fairway på flera rundor.

Järnklubborna
Big Bertha-järnklubborna jag köpte begagnade någon gång på 90-talet var ganska stora. Wokpannor kallades de av några av mina kompisar. Och det var ett stort steg upp från fina blad till Callaways spelförbättrande järn med offset och enormt bred topplinje och sula. Släktskapet med dem är ganska tydligt när man får nya Big Bertha B-21-järnen i händerna.

Här handlar det också om högteknologiska finesser med AI-designad Flash Face Cup och 360 Face Cup som tillsammans med en bred sula, volframviktning och massor av offset gör det lätt att få upp bollen i luften och slå både långt och rakt. En detalj värd att nämna är att Big Bertha B-21 har samma mikrosfärer av uretan som Mavrik och Apex – och det ger en härligt smörig känsla. Liksom i drivern, spoonen och hybriden finns här lätta grafitskaft som kommer att bidra till mer längd för spelare med lägre svinghastighet.

Även här är färgsättningen fin, men de passar inte riktigt mitt öga och är tydligt riktade mot nybörjare, höghandicappare och sällangolfare. Och gott så – för det är där de verkligen kommer till sin rätt. Det är lättspelade, massivt förlåtande järnklubbor som ger spelare med lägre klubbhastighet mer längd. Är de självspelande och ger automatiskt bra resultat? Nej, men de gör kanske spelet roligare för en kategori av spelare som annars kanske inte alltid har mungiporna upp på banan.

Inte billiga, men prisvärda
Du kan hitta Callaways Big Bertha B-21 i alla välsorterade shopar. Och om du vill njuta lite mer av golfen kan det vara väl värt att prova dem. De är inte billiga – drivern går på femtusen spänn – men det kanske det kan vara värt för att vara lite gladare på golfbanan och direkt längta till nästa golfrunda. Om det inte är själva definitionen på prisvärd så borde det vara det.

Länkar