Det är stenhård konkurrens på bollmarknaden och Callaway kämpar med näbbar och klor för att ta andelar från den självklara ettan, Titleist. Länge låg Callaway med flera andra bolltillverkare och skvalpade långt ned på botten, men med Chrome Soft – en boll som både skulle ha en mjuk känsla och premiumprestanda – lyckades man charma en stor del av golfarna och tog en andraplats på marknaden, förvisso långt efter Titleist, men långt före de andra tillverkarna.

Jag var en av de som föll pladask för Chrome Soft och älskade den mjuka känslan i träffen samtidigt som jag fick sådär härligt nyp kring greenerna med det gjutna uretanskalet. Det var inte förrän jag läste Mygolfspy på nätet som jag ens reagerade på det som jag ju faktiskt själv sett några gånger. Kvaliteten var inte alltid 100 procent, med missfärgningar, taskigt tryck och till och med saknade dimples någon gång.

Made in the USA
Mygolfspy tog helt sonika och klippte sönder bollarna och kollade hur de såg ut inuti. När jag var yngre provade vi det med balatabollar och kissade nästan på oss när det hårt lindade gummibandet i bollen sprutade ut i hela garaget. Mygolfspy hittade något som var betydligt allvarligare, kärnor av varierande kvalitet och ibland dessutom inte centrerade i bollen. Det här fick en hel del uppmärksamhet och Callaway bestämde sig för att satsa stenhårt på att fram bollar med bättre kvalitet.

Callaways bollar är inte tillverkade i Kina som man skulle kunna tro utan görs i den lilla staden Chicopee i Massachusetts (se det intressanta videoklippet här). Stora investeringar gjordes i nya maskiner och bättre processer för att man skulle kunna få mer konsekvent kvalitet på allt från kärnorna och deras centrering i bollen till bollens dimples och de kosmetiska detaljerna. Siffran 50 miljoner dollar har nämnts – och det är inte småpengar ens för ett jätteföretag som Callaway.

Men det var bara ena halvan i förnyelsen av så många spelares favoritboll. Chrome Softs mjuka känsla har nämligen haft ett pris. För de spelare som slår lite hårdare på bollen har den helt enkelt inte presterat lika bra från tee. Det har inte varit någon hemlighet och även de spelarna har kunnat räkna hem slag genom bättre prestanda in till greenerna och kring greenerna, men det blev ändå en snackis – och även det genom Mygolfspys tester (man gissar att Callaway inte var helt nöjda med granskningen, även om resultatet nu blivit så bra).

Två helt olika bollar
Chrome Soft 2020 är samma boll som tidigare, men ändå inte. Dubbelkärnan är kvar, men den inre kärnan är större och den yttre, grafenförstärkta kärnan är lite mindre. Utanpå detta finns ett nytt mantelskikt som ger konsekvent spinn och penetrerande bollflykt tillsammans med det gjutna uretanskalet, nu ännu tunnare, med sin mer aerodynamiska design.

Detta betyder att den nya Chrome Soft bibehållit den mjuka känslan som spelarna är så förtjusta i samtidigt som den levererar mer längd från tee. Genom de kvalitetsförbättringar man gjort i sin bollfabrik kan spelarna nu också vara trygga i att bollarna kommer att leverera konsekventa resultat.

Den andra modellen, Chrome Soft X (se Callaways Youtube-podcast om bollen här) har förvandlats från en boll som tidigare var relativt lik sin "lillebror" till en boll som numera har betydligt bättre egenskaper för spelare med högre svinghastighet. Så mycket bättre att flera Callaway-spelar på touren lagt den i sin bag – inte bara Phil Mickelson.

Det här är inte riktigt den mjuka boll som vanliga Chrome Soft är, utan en konstruktion med en större SoftFast-kärna och två mantelskikt. Chrome Soft X 2020 är fastare och mer stabil än sin föregångare, vilket gör att trots den högre klubbhastigheten slår spelarna inte "igenom" bollen på samma sätt. Det gör att mer energi överförs till bollen, vilket i sin tur ger mer längd. Det tunnare skalet ger mindre spinn på långa slag, men en härligt skön känsla i närspelet.

Vilken boll är rätt för dig?
Ja, det är svårt att säga. Men för mig är det nästan hugget som stucket mellan de två bollarna. Min svinghastighet är numera uppe runt 105 mph och där finns en liten prestandaskillnad, men jag offrar gärna lite av de extra meter jag får med Chrome Soft X mot den härligt mjuka känslan i vanliga Chrome Soft.

Jag linjerar bollen innan jag slår putten så därför har jag också valt Triple Track-modellen så att jag själv ska slippa kladda på bollarna innan jag ska slå ut. Hittills har jag bara provat den vita, men jag gillar gula bollar så när jag lyckas lägga vantarna på en gul Chrome Soft med Triple Track ska det bli intressant att prova.

Färger och former
Triple Track-systemet med vernier-linjer på bollen har vi skrivit om tidigare liksom när Odyssey (ett dotterbolag till Callaway) överförde det till puttern för dig som verkligen vill vara säker på att du både lägger bollen rätt och startar den på linjen. Chrome Soft och Chrome Soft X finns båda med det genialiska systemet (se hur Phil Mickelson puttar med en Triple Track-boll och hur han använder Triple Track även i sin chippning).

För den som gillar linjer OCH färg finns Chrome Soft 2020 även i Triple Track Yellow. Du som gillar "fotbollsmönstret" kan köpa Truvis-modellen i Red/White och Yellow/Black. Chrome Soft X finns än så länge bara vitt med och utan Triple Track. Du får betala 499 kronor per dussin för de här bollarna och det får man faktiskt säga att de är värda.

Länkar