Artificiell Intelligens? Triaxial Carbon? Jailbreak? Det är mycket tekniksnack när det gäller moderna drivers och du kan läsa allt om vad det betyder i genomgången av Callaways Epic Flash och Epic Flash Sub Zero här.

I korthet kan man sammanfatta det med att Callaway har varit enormt framgångsrika de senaste åren och nu tycks ha oändliga resurser för sin forskning och utveckling. Och det ger så klart resultat, och det är intressant att en superdator som lär sig själv får fram något bättre än utbildade ingenjörer – som sannolikt begränsas av förutfattade meningar om hur det "ska" fungera.

Rakt och långt
Jag har haft förmånen att få testa både Epic Flash och Epic Flash Sub Zero en tid, både på range, i studio och ute på banan. Och därför kan jag svara på frågan om det är lönt att springa till närmaste vinteröppna shop och langa fram sex tusenlappar för en ny Callaway-driver. Ja, om du vill ha mer längd och hjälp med att hålla bollen på fairway även om du inte träffar i sweetspot så är Callaways senaste pjäser faktiskt riktigt bra.

Rent tekniskt sett har Callaway tagit fram två drivers som tillsammans uppfyller de flesta spelares behov – både i form av längd, förlåtande egenskaper och justeringsmöjligheter. Med Jailbreak och den nya AI-designade Flash Face är det inget snack om att man får hög bollhastighet. Och att döma av både siffrorna i studion och resultaten på banan är det inte bara i centrum – jag sprider mina träffar ordentligt på träffytan, men spridningen på bollarna är imponerande tajt. Och även träffar långt ut mot kanterna där det är tveksamt om tillverkarna ens bryr sig om att testa ger resultat som gör att det här kan vara en bra driver även för dig som annars inte vågar ta upp en driver av rädsla för att bli av med bollen.

Genom att skruva på Callaways utmärkta Optifit-hosel – som gör att det fräcka Golf Pride-greppet med reminder sitter på samma plats oavsett inställning – och den skjutbara vikten i huvudet går det att förändra egenskaperna en hel del, men efter lite pillande fram och tillbaka visar det sig att jag är en standardkille och inte ska skruva i onödan. Om du vill starta bollen lite mer åt vänster eller åt höger, eller ha lite mer fade eller draw kan du dock ha glädje av den medföljande nyckeln och justeringsmöjligheterna.


Snille och smak
Jag är måhända inget snille, och min smak är inte alltid i linje med vad som är populärt för tillfället. Men för mig är nya Epic Flash en riktigt snygg driver som för tankarna till en klassisk toppdriver, gamla Callaway FT-Tour. Egentligen måste man gå till Epic Flash Sub Zero för att få den riktigt sköna formen eftersom vanliga Epic Flash har en lite mer utdragen form. Träffytans grafik är också riktigt trevlig när man sätter ned klubban till bollen. Jag undrar dock var föregångarens Speed Step på toppen tagit vägen – är aerodynamiken inte viktig längre?

Det råder ingen tvekan om att båda huvudena har en lite öppen känsla som inte lär glädja spelare som har problem med att tappa bollen åt höger. Om det är den svängda grå linjen på toppen eller om det är den allmänna konstruktionen är oklart, men flera av de lite bättre spelare jag talat med uttrycker sitt gillande till den öppna känslan, men är skeptiska till den grå linjen som inte tycks tillföra något i övrigt. Den underlättar i alla fall inte siktet för mig.

Något jag kanske inte är lika glad för är ljudet. Där gamla Epic hade ett dovt och stabilt ljud har Epic Flash ett betydligt skarpare ljud. Ljudet i Epic Flash Sub Zero är ännu högre och här kommer vi in på det som är poängen med att testa och känna efter. Många spelare menar att det dova ljudet gör att det inte känns som att bollen ska komma någon vart och vill ha ett högre ljud. För dem är nya Epic Flash bättre, medan jag själv föredrar det dovare ljudet.

Custom fitting – ett måste
Med hög svinghastighet, ibland över 120 mph (alltså inte jag själv) levererade Epic Flash Sub Zero makalöst fina siffror och det är sannolikt den här modellen som de flesta Callaway-spelare lägger i bagen på touren. Eftersom jag själv inte mäktar med mer än drygt 100 mph hade jag större glädje av den vanliga Epic Flash, som både gav höger utgångsvinkel och mer spinn – vilket ger mig den extra carry som jag föredrar framför något mer rull.

Det finns dock inget som säger att inte ett högre loftat Sub Zero kan passa spelare med lägre svinghastighet som vill ha ned spinntalet. Liksom för alla moderna klubbor är det nästan ett måste att prova ut vilken av modellerna som är rätt för dig. Och dessutom vilket skaft du ska ha i den. Epic Flash finns i tre olika loft, 9 grader, 10,5 grader och 12 grader medan Epic Flash Sub Zero bara finns i de två lägre loften.

När det gäller skaft finns en uppsjö alternativ som standard – utan extra kostnad – och så klart allt möjligt om du vill betala för något specialskaft. De standardskaft som erbjuds för Epic Flash är Project X Even Flow Green 40/50 (LL, W, A, R/A, R, S), Mitsubishi Tensei AV Blue 60 (R, S, X) och Project X HZRDUS Smoke 60/70 (R, S/S, X). Till Epic Flash Sub Zero erbjuds Project X Even Flow Green 50 (A, R, S), Mitsubishi Tensei AV Blue 60/70 (R, S, X/S, X) Project X HZRDUS Smoke 60/70 (S, X/70).

Länkar