Efter att min gamla 56-gradares grooves slitits ned efter (för) många bunkerbesök lade jag en King MIM-wedge i bagen på prov. Till en början bara som tillfällig lösning tills jag kunde få tag i en ersättare till min gamla Milled Grind-wedge, men när jag väl börjat vifta med den snygga Cobra-wedgen tappade jag snart intresset för att byta ut den.

Storyn med King MIM handlade mycket om tillverkningsmetoden, Metal Injection Moulding, men det känns inte som något jag som konsument behöver fundera på. Visst, det är säkert både enklare och billigare för Cobra, men jag vill ju bara ha en klubba som kan hjälpa mig ur tuffa lägen och ge lite skön backspinn.

Processen, som handlar om att man hettar upp metallpulver och får en mer "färdig" produkt direkt sägs också ge en skönare känsla, men ärligt talat så känner jag ingen större skillnad på bollträffen med den här wedgen än wedgar i samma klass från andra tillverkare. Visst, det är hur skönt som helst att slå ett smörigt inspel med den, men King MIM har inte ensamrätt på den känslan.

Som på ett snöre
Det snackas mycket i reklam om hur mycket backspinn man kan få med wedgar. Och visst är det trevligt att kunna slå ett snärtigt inspel tio meter förbi flaggan och se bollen komma tillbaka som på ett snöre för en enkel tap-in. Men, handen på hjärtat, hur ofta slår du inspel förbi flaggan? Nej, inte jag heller. Därför är det skönt att man förvisso kan få massor av backspinn med King MIM, men ännu skönare att man med en bra sving i stället kan få bollen att stanna närmare nedslagsmärket.

I en launch monitor med små aluminiumprickar på bollen mätte jag hur mycket spinn jag kunde sätta på bollen om jag verkligen försökte och var uppe strax under 12000 rpm i snitt. Det är inte alls dumt, men som sagt - på de mjuka greener jag oftast spelar på vill jag hellre slå lite mjukare slag och få bollen att stanna snarare än att komma tillbaka (av green).

Den precisionsfrästa träffytans grooves gör också att bollen inte slits så hårt som med de gamla square grooves-wedgarna där bollen nästan sprutade konfetti efter en för våldsam träff. Här är det i stället en perfekt bollbana där bollen finns exakt där man väntar sig när man tittar upp. KBS Hi-Rev 2.0-skaftet känns också riktigt stabilt och bra – oavsett om man slår små pitchar från 50 meter eller lägger sig på ett inspel från tjockruffen.

I alla lägen
Det cirkelformade fräsningsmönstret på träffytan gör också att man får bra nyp på de kortare slagen där man utnyttjar det som för mig är det bästa med den här wedgen: sulans slipning! Det Cobra kallar Versatile Tour Wedge Grind gör att man kan välja att lägga ned träffytan öppen eller stänga den – och slå alla möjliga typer av närspelsslag med kontroll. Höga, låga, spinn, rulla ut. Den gör nästan allt utom att koka kaffe!

På sistone har jag slagit lite (läs: mycket) sämre utslag och inspel, vilket gjort att jag fått betydligt bättre underlag för den här recensionen. Och med scorer inte alltför många slag över par trots massor av missade greener så är det ingen överdrift att säga att King MIM levererat!

För den som också gillar statistik är det sköna Golf Pride Tour Velvet-greppet redan vid leverans försett med en Cobra Connect-plugg så att du via Arccos Caddie-appen kan se alla dina sand saves och up'n'down.

Hitta rätt känsla för dig
Nu är det naturligtvis individuellt vilken känsla man vill ha i en wedge. Jag är personligen väldigt förtjust i den tunga känslan i huvudet som gör att man kan släppa iväg releasen och låta klubban göra jobbet. Som alltid gäller att du själv ska prova ut nåt som du trivs med. Jag trivs bra med den här klubban och även om träffytan väl snart är nedsliten efter alla bunkerslag på sistone så får den nog ligga kvar i bagen ett tag till.

Läs mer om Cobra King MIM här.

Länkar