Den tekniska utvecklingen inom golfen går fort framåt även om stegen numera inte är så stora som när Titleist Pro V1 dök upp på marknaden och nästan över en natt helt förändrade golfen. Framgångarna för den här bollen är så stora att de nästan inte kan överdrivas. På touren såväl som för amatörer har bollen blivit så stor att Pro V1 kanske är ett större varumärke än Titleist.

Många alternativ
För den som inte tvunget måste spela Pro V1 finns dock ett antal alternativ. Jag har själv spelat med Wilsons DX3 Urethane och Callaways Chrome Soft, båda trevliga bollar med bra egenskaper och sannolikt inte någon större skillnad spelmässigt om man jämför med Pro V1.

På sistone har jag dock, nästan av misstag, råkat prova en ny boll och här kommer mina erfarenheter av den och lite teknisk information så att du i lugn och ro kan fundera på om även du skulle ta och prova en ny boll.

"Provlansering"
När Titleist skulle lansera nya AVX "provade" man sig fram med i lanseringen. Man släppte den i begränsat antal på några få marknader och kollade av intresset. Eftersom en sån här operation är enormt stor och komplicerad är det sannolikt minst fifty/fifty marknadsföring – och man lyckades så väl att Titleist AVX genast blev en succé bland de som vågade prova en ny boll.

Det här är en tredelsboll i premiumklassen, med fokus på längd och känsla. Bollflykten är penetrerande och bollen spinner mycket lite i det långa spelet, vilket också ger mindre spridning. Samtidigt har bollen bra bit med wedgar och i närspelet, klart i klass med Pro V1 och andra toppbollar.

Tekniksnack
Tekniskt bygger detta på en konstruktion med en kärna som har extremt låg kompression för energi och känsla, ett mantellager som har mycket hög flexibilitet för ökad bollhastighet och spinnkontroll samt ett gjutet uretanskal med mycket mjuk känsla och hållbarhet. Till detta kommer en aerodynamisk design som ger en penetrerande och låg bollbana som gör att bollen är riktigt bra när det blåser.

Titleist AVX främsta fördel för min del är inte främst längden. Inte heller backspinn på wedgar. Eller den coolt låga och penetrerande bollflykten. Missförstå mig inte – allt det där finns, och det är riktigt bra, men det är inte huvudpoängen. Det viktigaste här är att för pengarna du betalar – drygt en femhundring per dussin – så får du en boll som håller bra. Riktigt bra. Nästan löjligt bra.

Det började faktiskt med en hitteboll. En illgul AVX som låg i ruffen till vänster på första hålet på Norra banan i Tylösand. Jag plockade upp den och tänkte inte mer på den, men så slog det mig att jag läst om den, men inte provat den så jag spelade ett varv på den. Och den kändes riktigt bra både från tee och i närspelet. Kanske var känslan i träffen lite mer "klickig" på puttningen och i närspelet än jag brukar gilla, men det är en mycket liten petitess i sammanhanget och den är ingen stenkula direkt …

Eftersom scoren blev hyfsad så fick den hänga med ett varv till. Och sen ett varv till. Tre varv på samma boll. Och den såg nästan ny ut fortfarande! Fjärde varvet började jag bli lite nervös så när jag kom till Södras tionde hål och skulle flirta med vattnet så bytte jag till en annan boll för att inte bli av med min enda AVX. Ett par hål senare bytte jag tillbaka.

Inga hack eller skavmärken
När jag inledde femte varvet berättade jag det för mina spelkamrater och det blev lite nervöst några gånger när min vingliga sving förpassade bollen ut i skogen. Men den klart lysande illgula färgen gjorde den lätt att hitta och faktum är att jag fortfarande har kvar den där hittebollen som nu varit med långt över 100 golfhål och fått utstå många hundra slag och puttar. Ändå ser den helt OK ut, även om trycket börjar ge med sig. Inga hack eller skavmärken!

För att inte bli utan min nya favoritboll har jag köpt på mig ett dussin till. Och när jag låtit min hitteboll vila så har jag upptäckt en stor svaghet med Titleist AVX. Den simmar för jäkla dåligt. Det är å andra sidan nästan enda sättet att göra slut på en sån här boll. Slå bort den i skogen eller i nåt vattenhinder. För jag lyckas i alla fall inte spela slut på den – och då brukar jag inte kunna hålla en Pro V1 i spel mer än en eller max två rundor innan den ser så skavd ut att jag byter.

Om du också vill prova AVX är det möjligt att din shop fortfarande har kvar något enstaka tvåpack som delades ut gratis till kunder som ville prova. Annars får du köpa ett trepack,  eller varför inte låna en boll av någon kompis – du lär inte kunna slita ut den!

För dyrt?
För den som gärna vill ha den här bollens sköna känsla, härliga bollflykt och utmärkta kontroll, men tycker att 549 är för dyrt för ett dussin bollar så finns det alternativ. TaylorMades Project (a) är en sådan boll – testartikel kommer!

 

Not: Jag har fått pressinfo om bollen av Titleist, men inga gratisbollar och ingen betalning för att skriva detta.

Länkar