Eftersom inte alla skaft, modeller och varianter är tillgängliga så är det som nämnt ett ovetenskapligt test. Med plushandicappare och medelhandicappare och svinghastigheter från 85 till knappt 110 mph bör det ändå finnas lite input att hämta för dig som funderar på att byta driver.

Det är vinter och svårt att bedöma hur mycket vinterkläder, kall luft och kalla bollar gör, men eftersom vi står ute i solen på Halmstad Golfarena kan vi se bollbanan och Trackman-siffrorna hjälper till att bedöma resultatet. Deltagarna har också redan tidigare provat klubborna på egen hand och hittat de loftinställningar och skaft som de tycker passar bäst för dem.

Märken och klubbor i testet
De klubbor som vi fått låna för att testa är Callaway Epic Speed, Epic Max och Epic Max LS – med en uppsjö olika skaft, Cobra King Radspeed, Ping G425 MAX och G425 LST, TaylorMade SIM2 och  SIM2 MAX samt Wilson Staff D9. Saknas gör Titleist TSi2 och TSi3 som jag själv testat tidigare, men där vi inte har några låneklubbor. Även nya Mizuno och Srixon hade varit kul att testa, men det får bli nästa gång.

Efter uppställning av Trackman (lånad av Ulf Pettersson, Holms Golfklubb, som gärna bistår med utprovning av ny driver för dig som blir sugen efter att ha läst det här testet) och lite uppvärmning i den härliga solen är det dags att börja veva. Först ut är Tomas, som hjälpt till att testa en hel del klubbor för Kittad och är den som är mest uppspelt inför dagen.

Tomas, handicap 11,1. Egen driver: Mizuno ST180.
De första slagen går lite sådär, som vanligt när man ska leverera och Trackmans obevekliga data säger vad man gör. Men efter några bollar börjar det likna något och Tomas hittar sin vanliga fart. Klubbhastigheten varierar lite, men Tomas är stadigt över 100 mph.

De klubbor som Tomas trivs bäst med i testet är Callaway Epic Speed och Ping G425 LST samt TaylorMade SIM2.

Callaway-driverns HZRDUS Smoke-skaft (60 gram stiff) passar Tomas riktigt bra och ett skönt tempo ger bra resultat. Längden skiljer sig inte mycket från Tomas egen driver, men det blir ändå några extra meter carry och framförallt blir spridningen mycket mindre. Längsta slaget har carry 214,9 och snittet är 208,9 meter. Klart godkänt och drygt 10 meter längre än med hans egen klubba.

Med TaylorMade SIM2 (Tensei AV Blue 60 stiff) och Ping G425 LST (Tensei AV RAW Orange 65 stiff) är det liknande resultat, några meter kortare än med Callaway, med liknande spridning. Ping G425 hade varit rakast av dessa tre om inte två felträffar givit lite större cirkel i Trackman-presentationen.

Tomas gillar också Callaway Epic Speeds utseende, tycker att skaftet och greppet ger skön känsla och stortrivs med ljudet. Även TaylorMade SIM2 och G425 LST får tummen upp när det gäller ljud och känsla. Han är tveksam till att byta sin egen driver mot någon av dessa, främst för att han är inbiten Mizuno-spelare och vill vänta tills han hunnit testa nya ST-serien.

Daniel, handicap 7,8. Egen driver: TaylorMade SLDR
Daniel är vältränad, men får inte riktigt utdelning på det i svingen. Klubbhastigheten ligger på drygt 90 mph och det är oftast en liten högerskruv i slagen.

De klubbor som Daniel får som favoriter efter testet är Pings G425 MAX och Callaway Epic MAX, båda med vikterna i Draw-position. Ett ganska snabbt tempo gör att Daniel trivs mest med stiff-skaft även om han med en riktig utprovning kanske kunde hitta lite fler meter med regular-skaft.

Ping G425 MAX har en högre ton i ljudet, men det stör inte Daniel som matar ut bollarna riktigt bra med den och gillar skaftet, ett Tensei AV RAW Orange 65 stiff. Självförtroendet gör att han ökar svinghastigheten med några mph. Längsta slaget har carry 189,6 meter och snittet på 184,1 samt motsvarande nästan obefintliga spridning i sidled gör att det här definitivt är en klubba som passar Daniel.

När Daniel byter till Callaway Epic MAX med ett HZRDUS Smoke sjunker svinghastigheten en aning trots (eller kanske på grund av) att det är regular flex. Hans första intryck är att det är ett snyggare huvud och det är inte fel med det lite dovare ljudet. Längsta slaget är 183,5 och snittet är 180,5. Det lugnare tempot och något lägre svinghastigheten kostar alltså inte många meter och spridningen ungefär som med Ping-klubban.

Det är tydligt att klubbornas Draw-tendens bidrar till att räta ut slagen och med den stora skillnaden mot Daniels egen driver är ett byta sannolikt. Innan han bestämmer sig vill han dock testa Ping G425 SFT och även titta en gång till på Callaway Big Bertha B21 eftersom han stortrivdes med den testklubba Kittad hade i höstas.

Jens, handicap 9,6. Egen driver: Ping G410 Plus
Jens har tränat mycket fys och har spelat golf i många år, men lite skador förhindrar att han får ut den fart han skulle kunna få i svingen. Trots testets lägsta klubbhastighet, runt 85 mph i snitt, gör en konsekvent bollträff att han ändå brukar hänga med hyfsat från tee.

Som trogen Ping-spelare är det inget snack om vilken klubba Jens ska testa först. Ping G425 MAX med det en tum kortade Alta CB 55-regularskaft som han har i sin G410 Plus blir direkt favoriten. Det är i princip identiska längder jämfört med hans egen driver, drygt 160 meter carry, och ingen jättestor skillnad i spridningen – vilket är föga förvånande för en spelare med så konsekvent träff. Ljudet och utseendet när han sätter ned klubban vid bollen avgör ändå till den nya modellens fördel. G425 LST-huvudets ljud tilltalar Jens ännu mer, men siffrorna imponerar inte.

Den andra driver Jens provar är Callaway Epic MAX med HZRDUS Smoke i regular, men trots det längre skaftet och därmed även högre svinghastigheten lyckas han inte få upp någon större längd, men får offra precision och hamnar till vänster om mållinjen med alla bollar utom en. Kanske kan ett kortare skaft ge honom precisionen tillbaka, men utan någon längdvinst blir det svårt att motivera ett byte, vilket också gäller Ping-klubban – men det är ju sällan några enorma framsteg från en modell till nästa.

Niclas, handicap +2,6. Egen driver: Ping G410 LST
Niclas är PGA-utbildad och har varit elitspelare i många år. Med svinghastigheter på normalt långt över 110 mph kan Niclas ofta putta för eagle även på par 4-hål. En armbågsskada gör dock att han för dagen inte riktigt når upp i sin normala svinghastighet.

Som trogen Ping-spelare sedan tiden han var proffs går han direkt på Ping G425 LST och börjar med sitt eget skaft, ett Tensei Blue 60 S som ger bra resultat. För att testa sätter han i ett Aldila Rouge White 130 70X. Det här är ett skaft som är extra styvt, men utan den stumma känsla som en del X-skaft kan ge. Niclas slår några fina slag med riktigt bra höjd och bollen hänger kvar länge i luften innan den landar drygt 220 meter bort.

Det styvare och lite tyngre skaftet kostar honom inget i längd, tvärtom slår han sitt längsta slag med det här skaftet (249,9 meter) och han får dessutom betydligt mindre spridning i såväl längdled som sidled. Niclas tycker själv att den extra vridstyvheten är skön och att det är lätt att känna var huvudet är i svingen.

Niclas testar även Callaways Epic MAX LS, ännu ett lågspinnande huvud som bör passa hans höga svinghastighet. MMT 60 stiffskaftet tycks dock inte vara riktigt rätt för honom och det är sannolikt därför tempot varierar och svinghastigheten minskar när han försöker hitta rätt känsla. Det utmärkta huvudet ger dock bra launch och spinn så carry och totallängd är inte långt efter Ping-drivern trots några mph lägre fart.

Trots att Niclas provade ut sin egen driver förra året är han inte emot att byta med motiveringen "det är alltid kul med nytt". Att det blir ett nytt skaft är nog ingen högoddsare i alla fall. Som Ping-spelare är Niclas inte heller emot att prova runt lite och är nyfiken på såväl Titleists TSi3 och Srixon.

Andreas, handicap 1,6. Egen driver: Ping G30
Det är inget snack om att Andreas är en av testets mest stabila spelare. Hans G30 har levererat många fairwayträffar och bra längd, men har nu några år på nacken och Andy är sugen på en ny driver. Han börjar med att testa min Mavrik Subzero med ett Project X Evenflow Riptide 60 stiff. Med en klubbhastighet strax under 100 mph och bra träffar är längden hyfsad, 208,1 meter som längst, 202, 5 i snitt.

Andreas har också provat Cobras Radspeed och Ping 425 LST, men är mer intresserad av en driver med lite bättre ljud. Vi är rörande överens om att ljudet i träffen här inte kan matchas av någon annan driver i testet, men Andy gör ett försök med Callaways nya Epic MAX LS med MMT 60 Stiff-skaftet och slår någon meter längre. Spridningen är också lägre och det här kan vara ett bättre skaft för honom.

Med en såpass gammal driver i bagen är Andreas den som är närmast ett byte. Sannolikt är en utprovning med Callaway redan bokad när du läser det här. Om det blir en Mavrik för bra ljud och skön träff eller den lite mer förlåtande Epic MAX LS får bli ett beslut som fattas efter utprovningen.

Michael, handicap 2,6. Egen driver: Mavrik Subzero.
Jag har väldigt konsekventa siffror med min egen driver och även om jag skulle vilja ha 20-30 meter till så är det nog inte en ny driver som krävs då. Jag har redan slagit en hel del med alla nya drivers och imponeras mycket av Pings G425 som är nästan löjligt förlåtande. Även Cobras Radspeed är en liten favorit trots färgsättningen på sulan och den lite hårda känslan – här får man helt enkelt släppa på prestigen och erkänna att den är riktigt lång, faktiskt den längsta i testet för mig.

Många intresserade
Som vanligt är det många som är intresserade när man ställer ned en bag full med nya drivers på rangen. I samband med testet har många kommit fram och lånat klubbor för att prova och eftersom vi saknar en dam i testet är det kul att Wilson Staff D9-drivern som ratats av herrarna i testet får rastas när en tjej vågar sig fram. Den uppskattas stort och när jag berättar att den dessutom är mycket rimligt prissatt blir intresset ännu större.

Det går inte heller att ta fel på intresset från en gentleman som testar G425 Max-huvudet. Med det skaft han har i sin egen G410 Plus samt lite justering av loft och viktning slår han slag som knappt avviker alls från mittlinjen. Han blir så imponerad att han beställer en direkt. På frågan om det inte är lite onödigt att byta från G410 till G425 säger han att den verkligen kändes så mycket bättre och hans fru ville ändå ha hans G410 …

Prova ut en driver innan du slår till
Genom hela testet och även tidigare testtillfällen med många av de här och andra spelare är det tydligt hur stor skillnad det blir när man sätter i olika skaft eller utnyttjar justeringsmöjligheterna. Om du blivit nyfiken på någon av klubborna i vårt test är det en bra idé att ta kontakt med din shop och be om en utprovning. Många har redan börjat med demodagar trots att det är vinter – och det är trevligt att stå i en studio och testa drivers när det är kallt ute.

Länkar