För oss som inte mosar bollar med svinghastigheter långt över 100mph är bollar med lägre kompression både skönare och faktiskt också mer högpresterande. Anledningen är att när vi kan komprimera kärnan så "skrubbar" vi bort spinn och överför mer energi till bollen, vilket ger mer längd och mindre spridning. Win-win alltså. Men den stora fördelen är ändå känslan, för det är mycket skönare att slå en boll med lägre kompression än något hårt och oskönt.

Jag har haft förmånen att prova nya DUO Professional som har det Wilson kallar 60-kompression – men eftersom det inte finns något universalmått för kompression är det svårt att jämföra med bollar från andra märken. Den är absolut inte lika mjuk som Wilsons supermjuka DX2 Soft, men i premiumkategorin är den sannolikt mjukast. Det är tekniskt svårt att ha en för mjuk kärna och ändå ge mycket backspinn på kortare slag, men detta har Wilson lyckats trolla fram genom att göra kärnan större och mantelskiktet lite hårdare.

Tekniskt sett handlar det om att låta bollens kärna styra egenskaperna när den komprimeras mycket (med driver och långa järn) medan manteln och det tunna och mjuka uretanskalet tar över på kortare slag och ger bättre spelare den extra backspinn som bättre spelare vill ha på inspel, halvslag och chippar.

Prestandamässigt har den mjuka DUO Professional också levererat riktigt bra i höstvädret, där det visserligen inte varit alltför kallt, men ändå långt ifrån de sköna sommartemperaturerna. Även fullt påpälsad med flera lager och kall motvind har DUO Professional flugit långt, dels på grund av kompressionen och dels på grund av dess aerodynamiska egenskaper med ett sömlöst skal med 362 dimples.

DUO Professionals uretanskal ger inte bara bra längd och bollbana, det är också tåligt och har riktigt bra spinn på korta järn och kring greenerna, vilket ger riktigt bra känsla och kontroll. En annan sak som var imponerande var de så kallade high visibility-färgerna. Duo Professional finns nämligen i gult, orange och grönt med matt finish (där den gröna och gula är till förväxling lika). Och de bollarna formligen lyser som om de var självlysande. För dig som är mer konservativ finns den så klart också som vit – tyvärr inte med matt finish.

I början på december kan du börja handla Duo Professional och den kommer då att kosta 399 kronor – betydligt mindre än de dyraste premiumbollarna, men för de allra flesta med samma (eller bättre) prestanda. Våga också prova de fräcka färgade bollarna med den matta finishen!

Länkar