Jag väljer normalt att spela i spiklösa skor (oftast Eccos BOM Hybrid 3), men jag har de senaste rundorna passat på att testa nya Ecco BIOM G3 med mjukspikar för att på så vis dra nytta av det bättre fotfäste som den bör ge.

Själva skon är en naturlig fortsättning på Eccos så framgångsrika BIOM-koncept där lästen är utformad för att foten ska kunna röra sig naturligt, närmare marken. Det mjuka jakskinnet i ovandelen är av högsta kvalitet och så mjukt att skorna nästan känns som ett par raggsockar – men med lite bättre fotfäste så klart. Till det kommer den sköna neoprenkragen som gör att det aldrig skaver någonstans samt en urtagbar och tvättbar Ortholite-innersula som både ger stötdämpning och ventilerande egenskaper. Behöver du lite extra bredd kan du i stället ta ur den här innersulan.

Skon har också försetts med ett GORE-TEX-membran som gör att Ecco vågar lova att skon är 100 procent vattentät så länge skinnet är helt. Det gör att du inte bara kan ha torra fötter när det är fuktigt ute, det betyder också att skon ventileras rejält när det är varmt så att du slipper halka omkring i din egen svett.

Genom en sinnrik tillverkningsteknik fästs ovandelen vid sulan utan behov av sömmar eller limning – Ecco Fluidform handlar i princip om att ovandelen och särskilda flytande material formas kring en anatomisk läst för att ge en sko i ett stycke. En snitsig detalj är också att plösen sitter ihop med ovandelen och därför inte glider åt sidan som på många andra skor. Passformen är riktigt bra utan att foten för den skull känns inklämd. Raggsocka, som sagt.

Zarma-Tour-mjukspikarna under sulan är inte det enda som ger grepp – Ecco har också utformat hela sulan med ett imponerande bra mönster som gör att man verkligen står stadigt i svingen och kan gå bekymmersfritt även när det är lite fuktigt och mjukt underlag. Jag stod lika stadigt på utslagsmattorna som i en regnvåt och lite lerig ruff. Dessutom kunde jag njuta av den hundraprocentiga komforten redan från första steget – och även efter 27 hål var fötterna torra och fina.

För den som gillar klassiska golfskor är Eccos BIOM-serie kanske inte helt rätt. Men för mig andas hela skon kvalitet och jag gillar både form- och färgspråket. Premium och sportig. Det man kanske kan anmärka på är att det härligt mjuka jakskinnet är svårt att hålla sådär glänsande fint som när skon är ny. Det går så klart att hålla skon fin, men man får putsa och gno ordentligt. Jag som brukar använda golfskor med spiklös sula fick också flera gånger städa av mjukspikarna med en pegg eftersom det samlades en hel del skräp där.

Sammanfattningsvis kan jag säga utan tvekan att det här är en premiumsko som mycket väl motiverar den saftiga prislappen på 2400 kronor. Och om du, som jag, inte gärna trasslar med skosnören i onödan så kan du lägga på en hundring och köpa dem med den innovativa Boasnörningen där några varv på en ratt ger perfekt passform.

Länkar