Efter att en längre tid haft stora problem med längdkontrollen på greenerna hade jag börjat misströsta. Jag kämpade med mitt stroke och försökte träna mig till bättre resultat. Scorade hyfsat några rundor, men har haft oerhört svårt att få fram bollen till hål eller också har jag slagit bollen långt förbi.

I sommar blev problemet akut och åtgärderna därefter. Jag rotade fram gamla putters, köpte nya och tog till mig alla möjliga och omöjliga tips, men med samma resultat – kort (i linjen) och ingen birdie eller onödigt långt förbi med en energidränerande retur som resultat. Fler treputtar är ju en sak - men alldeles för få enputtar är oerhört pressande mentalt för mig med två i handicap och som är van att göra en hel del birdies annars.

Hype?
Det är inget snack om vilken putter som varit mest hypad av alla den här säsongen. Envroll har nog slagit rekord i hype. Och jag har givetvis slagit några enstaka puttar med deras modeller tidigare. Redan i januari i år var jag nära att slå till, men kände att jag nog skulle klara mig med de 25 putters jag redan hade. Min kollega snabbtestade Evnroll och gillade dem, men han är ju dels lite galen och dels kan han putta bra med vad som helst så det är svårt att veta vad som är fakta och vad som är nyhetens behag.

Nåväl, när nöden så var som störst fick jag långtidslåna en Evnroll ER2 Mid Blade Putter som min kollega trollade fram från den svenska leverantören av Evnroll. Och det är precis som så många "frälsta" säger. Det blev nästan omedelbart en förbättring. Och den förbättringen blev allt bättre efter hand som vi blev kompisar, jag och ER2.

Konsekvent längd
Evnroll marknadsför sina putters med att den speciella fräsningen av träffytan ska göra att man inte tappar varken längd eller riktning även om man träffar lite off center. Och det har man väl i och för sig hört från många puttertillverkare,men frågan är om inte Evnroll faktiskt levererar på sitt löfte.

Till att börja med fick jag definitivt mindre av den olustkänsla jag haft under flera rundor. Känslan i träffen är skön och på något sätt blir det som att bollen får bra skjuts fram till (och ofta i hålet), men utan att jag måste knacka till bollen, vilket gör att jag också slipper för många långa returer. Och när min mentala kramp släppte så började jag också sätta fler returer utöver de birdies som nu började rulla i.

Statistiken ljuger inte
Min puttstatistik talar också ett tydligt språk. Vid greenträff har jag sänkt antal puttar med 0,11 slag. På en runda med 12 greenträffar är det drygt ett slag. När jag missar green är statistiken dock oförändrad, vilket också talar för att det är just längdkontrollen som har blivit bättre. När jag missar greener brukar jag slå ganska bra chippar och bunkerslag och därför ofta ha en relativt kort förstaputt, och de korta puttarna har jag faktiskt inte haft några egentliga problem med.

Efter att ha spelat de senaste fyra, fem åren med olika typer av mallets (tänk rymdskepp) tycker jag också att det var väldigt skönt att sätta ned en mer klassisk putter bakom bollen. Det något bredare bladet på klubbhuvudet gör att det fortfarande är lätt att sikta rätt och det känns på något sätt som att hela formen uppmuntrar till en bra acceleration genom bollen.

Bästa julklappen
Om du också är sugen på att sätta fler birdies och minska antalet treputtar föreslår jag att du passar på att ge dig själv en Evnroll som tidig julklapp (elller skriver upp en Evnroll på önskelistan). Vill du inte köpa en till dig själv så passar den härligt röda och vita headcovern också utmärkt under julgranen om du skulle råka ha en närstående som behöver en fin present (som du sedan själv kan sno).

Länkar