Gabriel Hjertstedt var ganska omskriven på den tid han försökte slå sig fram som tourspelare. Hans sponsor var lite kontroversiell och han hade haft problem med visdomständer som försökte ta kål på honom. Hans slit belönades dock med två PGA-tourtitlar och han var faktiskt den förste svensken som vann på PGA-touren.

Nuförtiden är Gabe, som han kallas, coach för andra PGA-tourspelare och har "uppfunnit" ett svinghjälpmedel som har fått relativt lite uppmärksamhet, kanske för att förutfattade meningar gör att få vågat prova det. Flera PGA-tourspelare sägs dock använda hans Gabe Golf Swing Trainer.

En sak som skapade viss osäkerhet för mig var att jag hade fått intrycket att meningen var att träna in en lång paus på toppen. Något som kändes helt främmande för mig och som också lurat andra testare som inte riktigt fattat poängen.

Faktum är att klubban – i mitt fall en järnsjua, men det finns även en sandwedge – är ett utmärkt sätt att träna på grunderna, lära dig vrida upp ordentligt med korrekt viktöverföring och skapa rätt sekvens i svingen där kroppens stora muskler agerar motor och leder klubban igenom träffen med bättre fart och riktning.

Konceptet är relativt enkelt. En klubba med tre marmorkulor i ett svartmålat stålskaft. That's it. Genom att vrida upp rätt med en stor kroppsvridning utan armlyft och översving kan du känna spänningen i musklerna när du hör kulorna rulla ned igen. Dra igång svingen med kroppens stora muskler och helt plötsligt svingar du på rätt sätt. Enligt Gabe Golf så är också ljudet det sinne som ger bäst feedback för inlärning. Fan tro't, men det känns bra.

Det är inte meningen att du ska spela med den här långa pausen, men efter att ha tränat en stund med Gabe Golf-sjuan så hittar min kropp automatiskt rätt sekvens för en synkad sving. Genom ladda upp ordentligt på högersidan och sedan rotera igenom får jag dessutom både bättre fart och mindre "handflipp" så att jag också slår mer penetrerande slag med riktigt skön bollträff. Att den förbättrade bladkontrollen också ger rakare slag är en bonus.

Utöver den enkla övning jag nämnt här finns flera andra övningar du kan göra, se mer om dem i videoklippen som Gabriel Hjertstedt lagt upp på sin YouTube-kanal.

Flera instruktörer i både Sverige och USA använder Gabe Golf Swing Trainer i sin lektionsverksamhet och du som själv vill förbättra grunderna kan köpa en för 159 euro (8 euro i frakt) på PRW Products hemsida. www.prwproducts.com Har du plats i bagen (glöm inte att det är max 14 klubbor som jag höll på att göra på en tävling nyligen) kan du ha den med dig hela tiden och värma upp med den. Även utan bollar är det ett utmärkt sätt att förbereda sig för en runda.

Länkar