Jag använder oftast laser när jag spelar, men ibland är det smidigt att ha en GPS-enhet som inte bara ger avstånd till green utan har en liten karta som visar hur hålet ser ut och gör att man kan se avstånd till och över hinder – och på nya banor få en idé om vad som händer på blinda utslag.

Under en resa till La Cala nyligen spelade jag deras tre kuperade banor och hade stor nytta av just den funktionen. Den lilla enheten, inte större än min gamla Nokia 3310-mobil, har ett medföljande fäste, men jag hade den omväxlande i fickan och omväxlande liggande i golfbilen. Hur smidig som helst och väldigt tydlig display även i den starka solen.

Här sägs det finnas 41000 förinstallerade banor och jag kan inte bekräfta det, men La Calas alla tre banor och Santana fanns med, liksom både Halmstad Golfklubbs södra och Norra bana samt Ringenäs. Batteritiden anges till 15 timmar och jag spelade två rundor med den innan jag laddade och var då nere på cirka 50 procent så det känns rimligt. Laddningen görs med en vanlig micro-USB-sladd.

Den som verkligen vill vara noga kan också flytta flaggorna på green för att få ännu mer exakta avstånd. Dessutom ger den så kallade plays like-avstånd som också tar hänsyn till höjdskillnader, vilket var ett mycket välkommet tillskott på La Cala. Du kan också föra score för fyra spelare direkt i enheten och då räkna med handicap.

Mer än bara GPS
Det mest fantastiska med den lilla Approach G80 är dock inte GPS-funktionerna. De är förvisso trevliga – och bra, men det är radarfunktionerna som verkligen gör att den lilla manicken känns prisvärd trots den saftiga prislappen på 5599 kronor.

På startskärmen finns några olika alternativ, den första "Starta nya runda" är om GPS-funktionerna som nämnts ovan och i stället väljer jag Uppvärmning. Det här är en kontinuerlig mätning av slag och jag får löpande se klubbhastighet, bollhastighet, smash factor, svingtempo och totallängd. Det här är den funktion jag använt mest och den har verkligen gjort min vinterträning mycket roligare (och bättre).

Enligt uppgift mäter den lilla radarn klubbhastighet och bollhastighet och beräknar sedan övriga siffror. Spontant känns det som att det skulle vara väldigt osäkra siffror, men i jämförelse med en Flightscope Mevo – en prismässigt relativt likvärdig konkurrent – är den riktigt bra. Och även när jag jämför siffrorna med en Flightscope X2 är det bra siffror. Det bästa med Approach G80 är att man inte behöver ange vilken klubba man slår – det är riktigt bra och ovanligt i den här prisklassen.

Jag har relativt bra kontroll på mina längder med järnen och de korta järnen är "spot on" medan det blir lite mer shaky ut mot de längre järnen där siffrorna varierar mer. Om det är min brist på talang eller beräkningsfel är dock en annan fråga. Driverlängderna tycks stämma väldigt bra med en okulär bedömning av var bollen landar. Det visade avståndet är lite längre, men då har den lilla manicken räknat med en del rull.

En viktig del i träningen är tempot – och det är nästa val på startmenyn. Tempoträningen är faktiskt något som jag försummar alldeles för ofta och det är tydligt att när jag hittar mitt lugn och får till ett bra tempo så spelar jag bättre. Det här kan vara något för de där 10-15 snabba bollarna man ska slå innan första tee – med ett bra tempo intränat kanske man slipper strecka ettan (som man ju brukar göra).

Tredje radaralternativet är Prickskytte. Det här är en spelfunktion där du kan spela mot dig själv eller en kompis och välja ett antal avstånd att försöka pricka. Det här är både roligt och bra träning för längdkänsla – för att inte tala om ett perfekt sätt att betta lite mot en polare på rangen.

Ett annat bra sätt att betta mot en polare på rangen är det sista radaralternativet: Virtuell runda! Det här är precis vad det låter som. Du väljer vilken bana du vill i banregistret (41000 som sagt), peggar upp och spelar. Antingen mot dig själv eller mot en polare. Det här är en lite enkel simulator eftersom den inte har en aning om hur brett du slår. Men det är ändå kul och inte alls tokigt som träning eftersom det blir något helt annat än att bara banka ut en hink bollar med samma klubba och snabbt avtagande fokus.

Eftersom Approach G80 också kan kopplas upp mot Garmin Golf-appen i din smartphone kan du inte bara jämföra dig med kompisar på rangen. Du kan också tävla online, publicera dina resultat och jämföra data, ranking och statistik.

Är den värd pengarna?
Garmin Approach G80 är en ganska dyr GPS-enhet. Och inte våldsamt billig som enkel launch monitor. Men eftersom den har båda funktionerna blir den såklart mer prisvärd om du ska använda dem båda. Och även om du bara ska använda radarfunktionerna är den så enkel och smidig att komma igång med samt har så många roliga och smarta funktioner att jag definitivt skulle säga att den är värd pengarna.

Du som vill ha en egen Garmin Approach G80 kan köpa den i välsorterade golfshoppar eller online direkt på Garmins sida.

Länkar