Först ska jag erkänna att jag nog inte provat den nya Tomcat 14-modellen i Heppler-serien om inte Ping vänligt nog lånat mig ett testexemplar. Jag är inte värst förtjust i stora mallet-modeller (även om de flesta som jag faktiskt gillat varit just Ping-putters). Men jag är rätt glad att jag faktiskt testade den. Och Anser 2-modellen som jag också rullat en hel del puttar med är en klassiskt bra Anser-putter utan krusiduller.

Heppler-serien består totalt av nio olika modeller (Piper finns både som en vanlig centerskaftad putter och i en armlock-modell för dig som vill ha lite hjälp mot yips) – två blad och sju mallets i aluminium och stål. Namnet är en hyllning till Rick Heppler, en mångårig Ping-medarbetare som gick bort relativt nyligen.

Plan träffyta och hög stabilitet
Tekniskt sett är den stora nyheten att Ping här har frångått sin True Roll-insert till förmån för en helt plan träffyta som ger ett annat ljud och en fastare känsla. Den som hellre vill ha den mjuka känslan och hjälpen med konsekvent längd kan i stället välja Pings utmärkta Sigma 2-serie.

Heppler-modellen Tomcat 14 som jag hårdtestat är en multimaterialkonstruktion i lätt aluminium och tyngre stål, vilket gör den mycket stabil. Färgkombinationen svart och koppar är väldigt tilltalande och trevligt att titta på samt har headcovern med magnetstängning en skön premiumkänsla.

Sikthjälpmedel och justerbart skaft
Det tog mig ett tag att vänja mig vid den relativt stora formen och det lite klickiga ljudet, men när jag väl vant mig så kändes det riktigt bra och jag hade väldigt stort självförtroende på de kortare puttarna eftersom siktet med de 14 prickarna kändes väldigt naturligt. Ping menar att de inspirerats av lamporna på en landningsbana och oavsett hur det är med den saken så köper jag det eftersom det helt enkelt fungerade.

Det helsvarta skaftet är riktigt coolt och har justerbar längd (32 till 36 tum) via en skruv i greppet. Det här är såklart bra för shoparna som slipper ha olika längder i stående, men har också sina nackdelar. Först och främst känns puttern lite vippig (trots att skaftet sägs vara väldigt styvt) när jag skruvat ut den till 36 tum (vilket känns hur skönt som helst). Å andra sidan fick jag då också en tydlig feedback på när jag slarvade med tempot så det kanske inte är så dumt. Den vanliga Arccos Caddie-pluggen inte får plats i Pings annars sköna PP59-grepp, men Ping har en egen Arccos Caddie-plugg med kortare skruv som ska passa.

Viktigaste egenskaperna
För min del brukar jag säga att en putter måste uppfylla fyra kriterier (och i just den här ordningen): 1. De måste vara snygga – jag kan inte spela med något som jag inte trivs med att titta på. 2. De måste ha en skön känsla i träffen. 3. Det måste gå att plocka upp bollen med dem. Först på fjärde plats kommer prestandan (kanske för att jag puttar ganska bra med det mesta).

Punkt tre på den här listan är nog så viktig för oss som spelar mycket match och det gick till slut med Tomcat 14-modellen efter lite trial and error, även om det inte var helt enkelt. Det behöver kanske inte nämnas att Anser 2-modellen levererade på alla punkter och att trean där inte var något problem.

När det gäller prestandan (som ju långtifrån är oviktig) så är Tomcat 14 faktiskt riktigt bra. Det tar inte lång tid att få in längdkänslan eftersom jag nästan automatiskt puttar med bra tempo och bara gör en längre baksving om det är längre till hål. Korta puttar kändes nästan automatiska eftersom det var enkelt att sikta och det superstabila huvudet levererade en boll som började rulla tidigt och startade på linjen i princip varje gång.

Prova själv!
Efter att nu en tid ha puttat (inte utan viss framgång) på diverse olika greener med Heppler-modellerna från Ping är det inget snack om att det är putters av högsta klass. Prova själv i närmaste shop eller varför inte boka en tid på en Ping-demodag och be att få prova deras utmärkta iPing 2.0-app som bland annat kan hjälpa dig att se vilken putter som passar bäst för din puttrörelse.
 

Länkar