Den som inte vet att Mizunos järnklubbor i princip är guldstandarden för skön bollträff har nog aldrig provat att spela med dem. Det är inte för inte som Mizuno är de järnklubbor tourspelarna oftast väljer när ingen betalar dem för att spela med något annat märke.

När så Mizuno skickade lite blandade JPX921-klubbor för test var det ingen uppoffring för Kittads testare att smeka ut boll efter boll på rangen med de här skönheterna. Första intrycket är att det förvisso är fina grejer, men ingen direkt revolution jämfört med JPX919 som de här klubborna ersätter, möjligen med undantag för JPX921 Forged som Mizuno själva säger är ett större framsteg jämfört med föregångaren.

Demo-klubborna som testats har ”samma nummer” av alla 4 varianterna, järn-5,7,9 och G-wedge. Det var bra, för det som på ytan kan se ut att vara lika/samma, ÄR olika. Det är skillnad i loft, känsla och längd. Till exempel har Tour-modellens järn-7 har 34 graders loft, Forged 31 och de båda Hot Metal-modellerna 29 grader.

Tour-modellen levererar, som förväntat av en smidd Mizuno, en härlig känsla av välbehag, både visuellt och när träffen sitter är ljudet mjukt och dovt, på ett sätt som bara en smidd klubba kan ge – känslan av en träff utanför sweetspot är dock en annan historia …

Forged-modellen är en vacker skapelse och Mizunos första smidda klubba i kombination med Chromoly-teknologin som lanserades i föregående modell. Klubbhuvudet är något större med en något bredare topplinje än Tour-modellen och skapar trygghet och självförtroende – och jösses vad den levererar. En klubba som både har känsla, längd och är vacker att se på. Den kommer attrahera en bred publik – kanske Mizunos nästa storsäljare?

De båda Hot Metal-modellerna, varav PRO-modellen levererades med ett härligt grafitskaft, har starkare loft och är ytterligare något större, utan att vara i närheten av att upplevas klumpiga, levererar ett mer bestämt ljud, lite mer åt det klickande hållet, men gosse, vilken längd! De utstrålar trygghet för spelaren och ger en rak, hög bollbana – slag efter slag efter slag, såklart eftersom de är byggda för det! Givetvis kan ingen klubba i världen rädda en dålig sving, men resultatet blir ändå hyggligt, även för en bredare träffyta på klubbhuvudet.

Sammantaget en mycket trevlig samling järnklubbor som attraherar golfspelare oavsett kategori och nivå. Tour-modellen vänder sig, helt naturligt till dig som vill ha en smidd klubba med möjlighet att kontrollera bollbana och skruv samt vill ha mer klassiska loft på sina järnklubbor. Den klubba jag tror kommer attrahera många olika golfspelare är Forged-modellen, då den kan passa många – eller varför inte blanda med Hot Metal i de längre järnen? Hot Metal-modellen är en stabil skapelse, med förlåtande egenskaper, byggd för längd och trygghet.

På banan var det inga större skillnader mellan modellerna (utom att Tour-modellen krävde en extra klubba på inspelen). Det var också en sån där skön och solig dag då man inte hade något emot att slå några extra slag på varje inspel för att testade olika klubborna. På de lite hårda greenerna var det skönt att se bollen spinna till och stanna när man träffade rent. Lite tunna träffar var mindre bra, men mina smygduffar funkade förvånansvärt bra, särskilt med Hot Metal och Hot Metal Pro som också hade en skönt explosiv känsla medan Forged och Tour som båda var närmare mina gamla Mizuno-blad.

Om du är på jakt efter nya järnklubbor är det ingen dum idé att ge Mizunos JPX 921 en chans. Du kan prova ut dem hos välsorterade golfshopar eller beställa online om du redan vet vad du ska ha för specifikationer.

Testare: Tomas Eskerin och Michael Broström

Länkar