En kombinerad lasermätare och GPS-enhet är ingen nyhet. Faktum är att det inte ens är första gången som just Bushnell gör den – de hade en på marknaden för 5–6 år sedan, men det var sannolikt ingen storsäljare för jag har aldrig sett någon som har en sådan.

Exakt varför den inte blev någon succé vet jag inte, men kanske är det samma skeptiska inställning som jag själv hade innan jag under en pressresa till Marco Simone, Ryder Cup-banan 2022, utanför Rom fick en chans att testa den under riktiga förhållanden. Förvisso emellanåt riktigt dåliga förhållanden när åska och ösregn störde spelet, men på de 12 hål vi hann spela blev vi riktigt goda vänner.

Antingen eller – eller?
Du tänker kanske – som jag gjorde – att antingen vill man ha lasermätare och då skjuter man glatt på flaggor, bunkerkanter, träd och annat för att få fram inspelsmått och avstånd för layup. Detta är främst något som låghandicappare gör, medan de med högre handicap eller mindre ambitiösa golfare gärna nöjer sig med en GPS-enhet som snabbt och enkelt säger hur långt det är till framkant, mitten och bakkant av greenen.

Det där stämmer också i stor utsträckning och eftersom min egen talang är relativt begränsad numera kanske jag skulle nöja mig med GPS-enhet, men av gammal vana så gillar jag att veta avståndet till flaggan. Och när Bushnells nya Hybrid nu presenterar både måttet till flaggan och mått för framkant och bakkant green blir det helt plötsligt mycket enklare att välja klubba.

Står flaggan kort och jag är osäker på om det är en sjua eller åtta så är det bara att rycka sjuan och slå. Detsamma gäller när flaggan står i bakkant – vilket var ganska ofta den här dagen – bara att ta en klubba mindre och slå till. Det här ger fler greenträffar och i förlängningen lägre scorer. För även om det är coolt att jaga tajta flaggor så är det ett bombsäkert sätt att hamna fel och få notera dubblar och kanske tripplar på kortet.

GPS-enheten har också en separat display på sidan där du hela tiden ser greenmåtten, men också kan visa fyra hinder och layup-avstånd.

Som en Tour V4
I övrigt är enheten i princip som en Tour V4, och det är en riktigt bra lasermätare som jag själv använder. 36000 förinstallerade banor, vattenskydd, 5x förstoring i optiken, Bushnells utmärkta Pinseeker-funktion med Jolt som är snabbast av alla mätare jag testat och bara slope-funktion saknas på den här enheten.

Lasermätaren drivs som vanligt med ett CR2-batteri medan GPS:en laddas som andra GPS-enheter och sägs ha en batteritid på 16 timmar – vilket i praktiken sannolikt betyder tre rundor snarare än fyra. En bra grej med hybriden är att den är sin egen backup – om laserbatteriet slocknar kan du fortsätta använda GPS:en och tvärtom.

App på köpet
Nytt är nu också att Bushnell ger alla sina köpare tillgång till deras GPS-app. Det här är en mycket kompetent golf-GPS och den har utöver 3D flyovers även hålbilder med alla avstånd och trådlös banuppdatering via appen. Har du en Bushnell-klocka innehåller appen även mätning av svingtempo, en stegräknare och fitness-funktioner.

Ska du då köpa en Hybrid från Bushnell? Ja, om du inte redan har en lasermätare så är det min rekommendation. Om du redan har en, men tycker att idén med att samtidigt få GPS-måtten ska du också köpa den. Men om du nöjer dig med de lasermått du får med din nuvarande mätare – eller inte bryr dig om att skjuta flaggor med laser alls så är det kanske aningen dyrt med 4499 kronor. Å andra sidan kan det vara värt att testa en lånemaskin från shoppen och se om du blir lika imponerad som jag.

Länkar