När Ping G400 hamnade i min bag så fick jag från flera håll rådet att byta tillbaka till min förra driver. De "goda" råden kom dock alla från mina spelkamrater som tyckte att det var betydligt bättre när jag missade fairway i tid och otid ...

Den så förlåtande G400 var inte bara en succé för mig, den hamnade också i flera av tourspelarnas bagar trots att den intuitivt borde vara en produkt mer för oss vanliga dödliga. Den är nämligen förlåtande. Väldigt förlåtande. Kanske mer förlåtande än någon annan driver jag provat tidigare. Dessutom hade den en härligt skön känsla i träffen och ett underbart ljud.

Det är därför nästan förvånande att Ping så snart efter lanseringen av G400 släppte en driver som var ännu mer förlåtande – nya Ping G400 Max. Den nya modellen har ett något större huvud – närmare 460cc än den tidigare modellens 440cc. Den har en lite annorlunda form och är lite större, vilket syns tydligast när man sätter ned dem bredvid varandra.

Vilken av de två formerna och storlekarna man föredrar är individuellt, men många spelare kommer att tilltalas av en större storlek och en form som för tankarna till en "snällare" klubba även om båda är så förlåtande att de lär passa vem som helst – oavsett handicap.

Som vanligt nuförtiden har Pings drivers turbulatorer på toppen, och de är nu större och tjockare – men där jag först var lite störd av dem känner jag nu att de faktiskt ser helt OK ut. Och de tycks göra ta sitt aerodynamiska uppdrag på allvar och låta huvudet röra sig bättre genom luften. Siffrorna visade ingen större skillnad i klubbhastighet mellan de två modellerna.

Den så kallade Vortec Slot, som även den hade aerodynamiska uppgifter på G400 finns inte kvar på G400 Max som i stället har en dubbelt så tung volframvikt – allt i syfte att fokusera på de förlåtande egenskaperna. Dessa mäts i form av MOI (moment of inertia) och där G400 hade 9000 g/cm2 (vilket är långt mer än de flesta drivers på marknaden) har G400 Max flyttat fram gränserna ytterligare med hela 9900 g/cm2.

Om du inte imponeras av de siffrorna så kan jag förklara dem med att de betyder att huvudet motstår vridning vid orena träffar på ett mycket bättre sätt än klubbor med lägre MOI-tal. Det betyder att där du normalt skulle få en förstärkning av spridningen när du träffar lite sämre så får du tvärtom hjälp att hålla bollen i spel. Lyssna på Pings R&D-chef förklara mer här.

De allra sämsta svingarna är inte mycket att göra åt, men under en normal runda upplevde jag att redan G400 hjälpte mig att få bollen i fairway i stället för i ruffen (och i förekommenade fall i ruffen i stället för i skogen – nog så viktigt!).

G400 Max tar det här ännu ett steg längre och jag kände flera gånger hur jag träffade långt från sweetspot och min vana trogen försökte följa bollen för att försöka ta ett siktmärke så jag skulle kunna hitta den. Döm om min förvåning när bollen gång efter annan landade i fairway. Och inte bara det. Bollen flög dessutom långt!

I G400-serien finns nu fyra modeller – utöver de två nämnda även G400 SF Tec (en draw-betonad driver för dig som har slice-problem) samt G400 LS Tec (en lågspinnande driver). Skaften som erbjuds är desamma och för mig är det utmärkta XTorsion-skaftet en riktig uppenbarelse. Du bör dock dra nytta av Pings stora engagemang för custom fitting och prova dig igenom det tillgängliga sortimentet för att hitta rätt huvud och skaft för din sving.

Själv är jag just nu kluven mellan de två – prestandamässigt är det inga större skillnader när jag mäter drivar med launch monitor, men på bana känns det som att G400 Max faktiskt hjälper mig ännu mer. Och det behöver jag ju! Dock tycker jag att G400 är behagligare att se på och har ett trevligare ljud.

Som nämnts har tourspelarna också tagit till sig Pings så lättspelade drivers. På PGA-touren leder Tony Finau också driving distance-kategorin med sin G400 Max. Han snittar 327 yards och över 60 procent av alla hans drives är över 320 yards! Tvåan i samma kategori, Trey Mullinax har "bara" 319,5 i snitt och 57 procent över 320 yards. Bland de 15 längsta i snitt finns ytterligare tre Ping-spelare, Brandon Hagy och Tom Lovelady som båda spelar G400 Max medan Bubba Watson kör med G400 LST.

Du kan köpa G400 Max i välsorterade shopar samt online och får betala 4499 kronor – vilket är väl investerade pengar bara med tanke på alla bollar du slipper slå bort. Det finns två loft att välja på, 9˚ och 10,5˚ som båda kan justeras +/– en grad. Du kan välja på en uppsjö olika skaft, men några av dem får du betala en mindre tilläggsavgift för.

Länkar