Ibland får man tag på en klubba som bara känns helt rätt direkt. Min gamla Burner 2-driver. En träsjua (20 grader) från tourbussen. Callaways X-Tour som kan vara den bästa järnklubba jag haft i bagen. Och så nya T20 från Mizuno som nyss dök upp hör.

Redan när jag slet upp dem ur kartongen och tog av plasten kände jag att vi nog skulle bli goda vänner. Det är nämligen snygga grejer. Väldigt snygga. Och jag har alltid förespråkat att man ska ha snygga grejer först och främst – det ger en bra känsla och leder ofta till att man spelar bra med dem.

De nya T20-wedgarna har klassiska former och är smidda i mjukt 1025E-kolstål och boron, med Mizunos unika grain flow forged-process som ger härlig känsla i träffen. Den precision som processen ger förs vidare till utmärkt kontroll och feedback. CNC-frästa grooves och så kallade hydroflow micro grooves är tanken att T20-wedgarna ska släppa fukt och därmed ge bra spinn även när det är fuktigt.

Jag gillar verkligen den blåa ion-finishen, men det råder delade meningar och traditionalister väljer nog heller satin chrome eller en raw-finish som oxiderar efter hand. Formen är progressiv och går från tear drop-form till mer rundad ju högre loft huvudet har. Även sulslipningarna är loftspecifika och här finns utöver en standardsula även M-grind och C-grind.

En annan teknisk finess som ger Mizunos T20-wedgar en riktigt bra balans och känsla är så kallad spin-weighting där vikten ligger högre upp i bladet för att ge mer spinn och större motstånd mot vridning. Det syns också på huvudet där den övre delen är relativt tjock – dock har man "gömt" det med en smart avfasning av topplinjen.

Jag provade dem första gången i Tylösand en lite grå eftermiddag och det var inga problem att få bollen att nypa till på green även på chippar och halvslag från vår semiruff – och på fulla slag in i vinden kom bollen tillbaka rejält när jag gick på lite för hårt någon gång. Trevligt att se på, men inte så bra när putten blir 5-6 meter längre.

Efter några rundor och en hel del träning på Golfarenan har jag dock fått en riktigt bra känsla för de här wedgarna och det är talande hur konsekvent de spinner, både på fulla slag och på halvslag och chippar. Sulan på 56-gradaren, som jag chippat mycket med, är också riktigt bra och ger lite hjälp när man behöver det. Tyvärr har den magnifika blåa färgen slitits av från sulan redan efter 30-40 bunkerslag.

Du som blir sugen på att lägga nya T20-wedgar i bagen kan ha lite svårt att hitta dem i din lokala shop. Jag har sällan sett Mizuno-grejer annat än på Dormy, men där har du å andra sidan möjlighet att känna och klämma på dem rejält. De är tillgängliga från 46° till 60° och standardskaftet är DG Tour Issue. Golf Prides Z-Cord-grepp kompletterar ensemblen bra. Premiumklubbor betingar dock ett premiumpris, även om 1799 per klubba inte är så farligt för så här bra wedgar.

Länkar